Adevăruri incomode despre Autostrada Unirii. Sumele importante pe care statul român riscă să le piardă din banii europeni
0Cătălin Urtoi, fostul președinte al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), a publicat pe Facebook o analiză detaliată privind stadiul actual al Autostrăzii Unirii (A8), pe traseul Târgu Mureș – Ungheni, care ar urma să lege Transilvania de Republica Moldova. Urtoi trage un semnal de alarmă: finalizarea acestui proiect strategic depinde crucial de găsirea unor surse suplimentare de finanțare.

Proiectul cuprinde 13 loturi, întinse pe 309 kilometri, iar lucrările sunt împărțite între CNAIR și CNIR. Dintre acestea, doar două loturi (Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Vânători Neamț – Moțca) beneficiază de finanțare prin PNRR. Ambele riscă să nu fie gata până în 2026, termenul-limită impus de Comisia Europeană.
O eventuală prelungire cu 18 luni a PNRR ar putea salva situația, dar în caz contrar finanțarea va trebui transferată către alte programe sau acoperită de la bugetul de stat.
Pe restul traseului, lucrările se află în diferite stadii: de la contracte semnate și proiectare în curs, până la licitații aflate în faza de evaluare sau în curs de lansare. Termenele de execuție anunțate variază între 2028 și chiar 2032 pentru unele loturi.
Investiție colosală: 10,2 miliarde de euro
Valoarea totală estimată a lucrărilor este de aproximativ 10,2 miliarde de euro, iar sursele actuale de finanțare – PNRR, Programul Transport 2021-2027 și bugetul de stat – sunt insuficiente, transmite Cătălin Urtoi.
Mai grav, Programul Transport are deja o încărcare de peste 300% la nivel național, ceea ce reduce drastic șansele ca A8 să mai poată primi bani din această sursă.
Pentru tronsonul Moțca – Ungheni, autoritățile române poartă în prezent negocieri cu Comisia Europeană pentru includerea în Programul de mobilitate militară, o soluție de finanțare care ar putea aduce peste 4 miliarde de euro.
Urtoi atrage atenția că, în lipsa unor decizii politice ferme și a atragerii de fonduri suplimentare, Autostrada Unirii riscă să rămână un vis amânat.
„De aceea va fi necesar un efort din partea guvernului României de a găsi alte surse de finanțare care să acopere această sumă eșalonat în perioada 2025-2032”, încheie Urtoi.
Cătălin Urtoi a fost demis din funcția de președinte CNIR în martie 2025. Decizia schimbării conducerii a fost justificată de faptul că Urtoi nu a reușit să convoace nicio ședință legală de la începutul anului, iar activitatea sa s-a bazat pe „declaraţii beligerante, incompatibile cu funcţia pe care a deţinut-o”, potrivit unui comunicat de presă emis de companie. Ștefan Ioniță a preluat conducerea CNIR.