Video Povestea cutremurătoare a minorelor forțate să devină mirese. România, alături de Afganistan, India și Yemen, printre țările unde fetele se căsătoresc înainte de majorat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiță de doar 12 ani, căsătorită cu un bărbat mai în vârstă. La 15 ani, avea deja trei copii. Povestea ei este una dintre miile de tragedii ale căsătoriilor timpurii din lume. 

Fete suficient de mici pentru a fi la grădiniță, căsătorite cu bărbați mai în vârstă FOTO: X
Fete suficient de mici pentru a fi la grădiniță, căsătorite cu bărbați mai în vârstă FOTO: X

Ghada (n.r. numele i-a fost schimbat pentru protejarea identității) a fost căsătorită la 12 ani cu un bărbat mai în vârstă, ales de tatăl ei. Familia era săracă, iar căsătoria părea o soluție. „Tatăl meu a acceptat prima cerere de căsătorie care a venit, nu doar pentru mine, ci și pentru surorile mele, fără să-i pese că eram doar niște copii”, a povestit fata, potrivit Daily Mail.

În primul an de căsnicie, a născut o fetiță. Bărbatul, nemulțumit că nu a fost băiat, a început s-o abuzeze și i-a interzis să-și vadă familia. A fost lăsată să meargă acasă abia după ce a născut al doilea copil, un băiat. 

Ghada a implorat să fie lăsată să rămână acasă, dar părinții nu-și permiteau să întrețină încă o persoană. A fost trimisă înapoi la soț și a rămas din nou însărcinată.

Disperată, a încercat să se sinucidă cu pesticid furat de la soțul ei. A fost salvată de cumnata ei, dar nici atunci nu s-a putut întoarce acasă. „Viața mea părea deja hotărâtă.”

Un destin schimbat cu ajutorul unei vecine și al unei organizații umanitare

Spre deosebire de multe alte fete, Ghada a avut parte de un final mai puțin tragic. O vecină a dus-o împreună cu mama sa într-un centru de sprijin al UNFPA, unde a beneficiat de consiliere psihologică. Un avocat a ajutat-o să obțină custodia copiilor.

La 16 ani, Ghada nu știa să scrie sau să citească. Dar, în centrul UNFPA, a învățat să scrie, să citească și să coasă. A primit o mașină de cusut și materiale pentru a-și câștiga independența financiară. „Educația m-a ajutat să devin independentă economic, ca să am libertatea de a alege”, a spus ea. „Trebuie să-mi educ copiii, ca să poată alege singuri în viață.”

Fenomen global, amplificat de război și sărăcie

Povestea Ghadei nu este un caz izolat. Căsătoria timpurie există în multe țări afectate de război, sărăcie sau instabilitate. În Yemen, peste două treimi dintre fete sunt căsătorite înainte de 18 ani. Înainte de război, raportul era de una din două.

Edmund Fitton Brown, fost ambasador britanic în Yemen, a declarat că înainte de conflict, era obișnuit ca fetițe „chiar și sub vârsta de 10 ani” să fie măritate cu bărbați mult mai în vârstă. „Motivul era adesea economic, o povară mai mică pentru familie, protecție sau alianțe între familii.

Yemen nu are o vârstă minimă legală pentru căsătorie. În regiunile controlate de houthi, drepturile femeilor au regresat drastic.

Cifre globale alarmante

UNICEF estimează că peste 650 de milioane de femei din întreaga lume trăiesc cu urmările căsătoriei timpurii. În Niger, 76% dintre femei s-au căsătorit înainte de 18 ani, în Republica Centrafricană și Ciad, 61%, iar în Mali, 54%. În Bangladesh, 51% dintre fete sunt căsătorite înainte de 18 ani. India, cu o populație de 1,4 miliarde, are circa 216 milioane de mirese minore.

În China, deși legea stabilește vârsta minimă pentru căsătorie la 20 de ani pentru femei, UNICEF estimează că peste 35 de milioane de fete s-au căsătorit înainte de 18 ani. Sărăcia împinge familiile să-și vândă fetele ca mirese. Fete de 13–16 ani pot „valora” între 2.000 și 3.000 de dolari în „piața” căsătoriilor forțate din China, potrivit fostului director Anti-Slavery International, Aidan McQuade.

Europa nu este imună

România, membră a Uniunii Europene, raportează că 1% dintre fete se căsătoresc până la 15 ani și 7% până la 18 ani. Deși vârsta legală este 18 ani, căsătoria este permisă de la 16 ani cu acordul părinților. Sărăcia și lipsa educației sunt printre cauzele principale, mai ales în rândul fetelor de etnie romă.

Soluțiile sunt complexe

UNICEF și UNFPA derulează un program global pentru a accelera lupta împotriva căsătoriilor timpurii. Organizațiile recunosc că nu există o soluție universală. Problemele profund, sărăcia, războiul, foametea, nu pot fi rezolvate doar cu donații, dar fondurile pot schimba vieți, cum a fost cazul Ghadei.

Finanțarea actuală nu se apropie nici pe departe de a acoperi amploarea fenomenului căsătoriilor timpurii la nivel mondial”, avertizează organizația Girls Not Brides.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite