Video Scenă de film western pe străzile unui oraș din Moldova. Polițiștii au urmărit un bărbat călare. Ce prevede legea
0Un bărbat a fost surprins duminică, 13 iulie, mergând călare pe străzile municipiului Focșani, în timp ce era urmărit de mai multe mașini de poliție.
Sursă video: Facebook
Videoclipul, devenit viral pe rețelele de socializare, îl surprinde pe individul călare în timp ce reușește să scape de polițiști, fugind printre blocuri, pe unde autoritățile nu pot ajunge cu mașinile.
Totuși, spre finalul înregistrării, un polițist pornește pe jos în urmărirea sa.
Potrivit legislației în vigoare, animalele de povară, de tracţiune ori de călărie, precum şi animalele în turmă nu pot fi conduse pe autostrăzi, pe drumurile naţionale, în municipii şi oraşe, precum şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care le interzic accesul.
Animalele de călărie aparţinând poliţiei, jandarmeriei ori Ministerului Apărării pot fi conduse pe drumurile publice din localităţi, atunci când participă la executarea unor misiuni.
De asemenea, atunci când sunt conduse pe drumul public, animalele şi însoţitorii acestora trebuie să circule pe acostamentul din partea stângă a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu există, cât mai aproape de marginea din stânga a părţii carosabile.
Conducătorul de animale de călărie este obligat:
a) să conducă animalele astfel încât acestea să se deplaseze pe acostament, iar în lipsa acestuia cât mai aproape de marginea din partea dreaptă a drumului;
b) să nu lase animalele nesupravegheate pe partea carosabilă sau în imediata apropiere a acesteia;
c) de la lăsarea serii până în zorii zilei să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;
d) să traverseze drumul public prin locurile permise pietonilor numai după ce s-a asigurat că o poate face fără pericol;
e) să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers spre stânga prin ridicarea în plan orizontal a braţului stâng, iar oprirea prin balansarea braţului drept.
Amenzile pentru contravenții minore pot începe de la câteva sute de lei, iar pentru fapte mai grave pot ajunge la peste 1.000 de lei, conform claselor de sancțiuni din Codul Rutier (de exemplu, clasele I-III cu amenzi între 405 și 1.620 de lei pentru diverse abateri).