Alegerea noului președinte român, analizată de presa din toată lumea. „România se află la răscruce de drumuri”
0Alegerile prezidențiale din România sunt în vizorul presei internaționale, care atrage atenția asupra luptei extraordinar de strânse între George Simion, un candidat considerat „eurosceptic de extremă dreaptă”, și Nicușor Dan, văzut ca un „candidat pro-european”.

Cotidianul britanic The Guardian precizează că al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România este cel mai important din ceea numește „super duminica” alegerilor din Europa. În afară de România, în aceeași zi sunt organizate alegeri pentru funcția de președinte în Polonia, în timp ce portughezi își aleg reprezentanții în Parlament.
„O victorie a extremei drepte este o posibilitate reală în statul est-european în aceeași zi cu voturile din Polonia și Portugalia”, precizează sursa citată.
Jurnaliștii de la The Guardian susțin că „românii votează într-o confruntare prezidențială crucială, care ar putea modifica radical alinierea strategică și perspectivele economice ale țării lor”. George Simion este descris ca „un populist impetuos, critic la adresa UE și admirator al lui Trump”, care vede în partidul său de extremă dreapta, AUR, un „aliat natural” al mișcării MAGA din Statele Unite, în timp ce independentul Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, este considerat un candidat pro-european.
Financial Times atrage atenția asupra prezenței uriașe la vot. „Alegătorii au de ales între pro-europeanul Nicușor Dan și ultranaționalistul George Simion ca președinte”.
Jurnaliștii de la BBC se întreabă :„Votul din România va îndepărta țara de curentul european”?
„Este un vot care ar putea determina România, membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene (UE), să se îndepărteze brusc de curentul european”, precizează aceștia.
„Sceptic de dreapta împotriva unui independent de centru”
Și France 24 descrie alegerile care au loc simultan în România, Polonia și Portugalia ca fiind unele foarte disputate.
„Sceptic de dreapta împotriva unui independent de centru”, titrează jurnaliștii francezi despre alegerile din România, al căror rezultat „ar putea avea implicații atât pentru economia în dificultate a țării, cât și pentru unitatea UE”.
„Naționalistul de extremă dreaptă George Simion, în vârstă de 38 de ani, care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei vecine și critică conducerea Uniunii Europene, a câștigat în mod decisiv primul tur al alegerilor prezidențiale, provocând prăbușirea unui guvern de coaliție pro-occidental. Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, care s-a angajat să lupte împotriva corupției, este ferm pro-UE și NATO și a declarat că sprijinul României pentru Ucraina este vital pentru propria sa securitate împotriva unei amenințări ruse în creștere”, sunt descriși cei doi candidați de publicația franceză.
În schimb, jurnaliștii de la „Le Monde” îl descriu pe George Simion ca „un naționalist român căruia îi place să șocheze” și îl consideră favorit să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică.
„Guraliv și încrezător, George Simion, liderul Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR, extrema dreaptă), abordează cu încredere turul al doilea al alegerilor prezidențiale, programat duminică, 18 mai, în care pare să fie favorit. În vârstă de 38 de ani, acest lider naționalist și susținător convins al lui Donald Trump visează să formeze o alianță suveranistă în cadrul Uniunii Europene (UE), în special cu celălalt său model politic, italianca Giorgia Meloni, pe care a vizitat-o miercuri la Roma”, scriu jurnaliștii francezi.
Corriere della Serra: „România se află la răscruce de drumuri”
În schimb, publicația italiană Corriere della Serra explică de ce alegerile prezidențiale din România reprezintă „cel mai important vot din istoria post-comunistă a Bucureștiului”.
„România se află la răscruce de drumuri”, spun jurnaliștii italieni, care susțin că acest scrutin „ar trebui să decidă dacă această țară estică vrea sau nu să continue să sprijine o UE puternică”.
„În această republică semiprezidențială de la granița cu Ucraina, șeful statului dictează linia politicii externe și stă la masa liderilor din cadrul Consiliului UE. La aceste alegeri, pentru acest fotoliu concurează două figuri anti-sistem, la capete opuse ale spectrului: George Simion și Nicușor Dan”, spune sursa citată.
Reportaj al publicației Politico în Transilvania
Publicația Politico a realizat un reportaj în Transilvania cu privire la alegerile din România.
„Într-un fel, alegerile de duminică sunt expresia perfectă a crizei de încredere care a cuprins sistemul politic din România: pentru prima dată din 1989, niciunul dintre cei doi candidați la președinție nu provine dintr-unul dintre partidele politice principale care au guvernat mai mult sau mai puțin continuu de la revoluție încoace”, relatează sursa citată.
Este o ciocnire între moderație și populism care răsună în același ritm și care animă bătăliile politice din Europa și dincolo de aceasta - din America până în Germania, Franța, Olanda, Marea Britanie și Italia.