Alegeri prezidențiale 2025. Este oficial. Nicușor Dan, ales președintele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 11,6 milioane de români au votat duminică, 18 mai, pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. După centralizarea tuturor proceselor verbale, rezultatele arată că Nicuşor Dan a obţinut 53,60% din voturi, iar George Simion - 46,40%.

Oamenii sărbătoresc în stradă victoria lui Nicușor Dan FOTO Facebook
Oamenii sărbătoresc în stradă victoria lui Nicușor Dan FOTO Facebook

Au fost numărate toate voturile

După numărarea tuturor voturilor, Nicușor Dan înregistrează 53,60%, iar George Simion 46,40%. Diferența dintre cei doi este de 829.589 de voturi. 

 În ţară, Nicuşor Dan conduce cu 55,16%, obţinând 5.445.052 de voturi. Are cu peste un milion de voturi mai mult decât contracandidatul său, George Simion. În diaspora, liderul AUR s-a clasat pe primul loc, cu 55,86%, respectiv 912.553 voturi, adică 191.557 de voturi în plus față de contracaandidatul său.


UPDATE 09.00 Ce scria în biletul secret lăsat de Nicușor Dan într-un „seif”

Nicușor Dan a fost rugat, în cadrul unei dezbateri prezidențiale, să scrie pe un bilet o promisiune pentru români. Acel bilet a fost păstrat într-un „seif” și urma să fie deschis doar dacă acesta câștigă alegerile. Detalii aici


UPDATE 08.35 Nicușor Dan, victorie zdrobitoare în toate cele şase sectoare ale Capitalei. Unde a obținut cele mai multe voturi

Candidatul independent Nicuşor Dan a câştigat alegerile în toate cele şase sectoare ale Bucureştiului. La alegerile de duminică, 18 mai 2025, 1.091.406 persoane au votat în Capitală. Detalii aici 


UPDATE 08.25 Harta votului din diaspora. Simion a câștigat în străinătate. Nicușor Dan, susținut masiv în afara Europei de Vest

harta diaspora rezultate alegeri

Potrivit datelor centralizate din secțiile de votare din străinătate, Nicușor Dan a obținut majoritatea voturilor în 83 de regiuni ale lumii, în timp ce liderul AUR a fost preferat în doar 11 regiuni, în Europa de Vest. George Simion a reușit să câștige în mai multe state vest-europene, cunoscute pentru prezența masivă a românilor, dar diaspora globală s-a pronunțat clar în favoarea lui Nicușor Dan. Detalii aici  


UPDATE 08.10 Ilie Bolojan l-a felicitat pe Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale: „Mulțumim, România!”

Preşedintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat pe Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale, și le-a mulțumit celor care au participat în număr mare la vot. „Mulțumim, România!”, a transmis acesta. Detalii aici 


UPDATE 07.40 Becali a mers să-l consoleze pe Simion după alegeri: „Nimeni nu se aștepta”. Cele 3 greșeli pe care i le reproșează

Gigi Becali s-a întâlnit duminică seară, după alegerile prezidențiale, cu George Simion. Patronul FCSB le-a spus reporterilor că a venit la Parlament „să consolăm băiatul”. „Am transmis că vin să îl liniștim, ce să facem… Bărbații și oamenii adevărați, care sunt oameni, atunci la greu vin. Până acum n-am venit, nu? Eu acum, la greu vin, ca să arăt ce înseamnă omenia și bărbăția (…). Îi zic să accepte cu bărbăție că a fost învins și, cu asta, basta! (…). Nu mă așteptam, nimeni nu se aștepta, era ca și câștigător”, a afirmat Gigi Becali în dialogul cu reporterii. Detalii aici 

Gigi Becali FOTO Inquam / Ștefan Constantin
Gigi Becali FOTO Inquam / Ștefan Constantin

UPDATE 07.25 Așteptările șefei POT de la Nicușor Dan. Mesajul transmis de Anamaria Gavrilă

Anamaria Gavrilă, lidera POT, a transmis ce așteptări are de la Nicușor Dan, candidatul care a câștigat alegerile prezidențiale. Detalii aici  


UPDATE 6.36 Ce scrie presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Alegerile din România au reprezentat un subiect de interes pentru presa internațională, întrucât le-au tratat ca „breaking news” şi cu relatări de tip „live text”. Bloomberg a subliniat faptul că Nicușor Dan a „zdrobit ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump”. Detalii aici


 UPDATE 02.30 Au fost numărate 99.90% din voturi

După numărarea a 99.90% din voturi, Nicușor Dan înregistrează 53.71% iar George Simion 49.29%. Diferența dintre cei doi este de aproape 850.000 de voturi.

UPDATE 2.00 Nicușor Dan, convorbire cu președintele Republicii Franceze

Îi mulțumesc președintelui Emanuel Macron pentru apelul de felicitare din această noapte, una în care toată Europa a stat cu ochii pe alegerile din România.

L-am asigurat pe președintele Macron că vom continua să fim parteneri de încredere în interiorul Uniunii Europene, și că în următoarele zile vom avea discuții consistente cu privire la viitorul nostru comun și securitatea Uniunii Europene."


UPDATE 01.50 George Simion își recunoaște înfrângerea: „Am fost singuri împotriva tuturor. Lupta continuă”

George Simion și-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidențiale și l-a felicitat pe Nicușor Dan într-un clip video înregistrat în biroul său. Acesta și-a rugat alegătorii să nu abandoneze lupta. Detalii aici 


UPDATE 01.40 Cum au trăit candidații seara verdictului electoral

Seara anunțării rezultatelor pentru Cotroceni a fost pentru susținătorii lui Nicușor Dan plină de emoțiile învingătorului - REPORTAJ. De partea cealaltă, George Simion a ținut declarații în direct chiar din fața Parlamentului, anunțându-și victoria, imediat după exit-poll.

UPDATE 1:30 Imaginile cu românii care sărbătoresc victoria lui Nicuşor Dan fac înconjurul lumii

Imagini, postate pe reţelele de socializate de jurnalişti străini, cu românii care sărbătoresc în număr mare victoria lui Nicuşor Dan în urma rezultatului din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale fac înconjurul lumii.

UPDATE 1.00 Românii din Rusia și China și-au ales președintele. Surpriză mare la ieșirea de la urne

Românii din Federația Rusă și China s-au prezentat la vot conștiincioși și și-au ales președintele. Rezultatele ar putea să pară surprinzătoare, mai ales dacă sunt raportate cu cele din Vestul Europei, unde arată diferit.

UPDATE 0.40 Nicuşor Dan, după anuntarea rezultatelor oficiale: „E victoria voastră”,

Nicuşor Dan, victorios, face declaraţii din Parcul Cişmigiu, acolo unde o mare de susţinători îi scandează numele.

„E victoria voastră”, şi-a început Nicuşor Dan discursul în parcul Cişmigiu, acolo unde a fost aşteptat de numeroşi susţinători, care i-au scandat minute bune numele.

„E victoria voastră, a mii şi mii de oameni, care au făcut campanie zilele acestea, au crezut că România poate să se schimbe în direcţia corectă. Nu uitaţi că forţa de care aţi dat dovadă, ce aţi făcut voi săptămânile acestea a fost extraordinar!”, a spus el.

„România începe, de mâine, o nouă etapă şi are nevoie de fiecare dintre voi, are nevoie de specialişti care să se implice în diferite politici publice, are nevoie de oameni în societatea civilă, de oameni noi în politică şi, aşa cum aţi dovedit că puteţi să faceţi campania asta, vă rog să continuaţi să activaţi pentru România. România va avea un nou preşedinte, dar preşedintele acesta, în echilibrul de putere cu celelalte puteri ale statului, va avea nevoue în continuare de spijinul vostru, al societăţii”, le-a cerut el celor care l-au votat.

Totodată, el a transmis un mesaj şi „pentru cei care au pierdut azi”: „Întregul nostru respect pentru cei care au avut o altă opţiune azi şi în turul întâi”.

Nu a uitat nici de românii din diaspora, pe care i-a asigurat de sprijinul său.

UPDATE 0:25 Nicuşor Dan, alături de susţinători

Nicuşor Dan, întâmpinat de o mulţime de susţinători, merge către Parcul Cismigiu, acolo unde va face declaraţii, la fel ca şi la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 0:15 AEP, rezultate provizorii: Nicuşor Dan - 54,17%; George Simion - 45,83%

Nicuşor Dan, candidat independent, a obţinut 54,17% (5.835.554 de voturi) la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele publicate duminică seara, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 19.796 procese verbale (98,56%).

simion si nicusor live 2 jpg

Pe locul al doilea se află George Simion, candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor, care a obţinut 45,83%, 4.937.441 voturi, reprezentând

La cel de-al doilea tur de scrutin au votat peste 11,6 milioane de români.

UPDATE 23.50 Nicușor Dan, votat masiv în Transilvania și București. Unde a fost preferat George Simion

Nicușor Dan a fost votat masiv în județele din Transilvania, în timp ce George Simion a avut de partea sa Oltenia, Moldova și o bună parte a Munteniei.

UPDATE 23:40: Voturile din diaspora

După ce s-au numărat 66% din voturile din diaspora, diferenţa dintre George Simion şi Nicuşor Dan este sub 1%.

UPDATE 23:30: S-au numărat 97% din voturi

În ţară, după ce s-au numărat 97,5% din voturi, Nicuşor Dan conduce detaşat, cu 54,33, faţă de George Simion, care a obţinut un procent de 45.67%.

În diaspora, unde s-au centralizat date din 61% din secţiile de vot, diferenţa dintre George Simion, care a obţinut 54% şi Nicuşor Dan, cu 45%, a scăzut.

UPDATE 23:10 S-au numărat 95,52% din voturile din ţară

În ţară s-au numărat 95,52% din voturi, iar rezultatele sunt următoarele: Nicuşor Dan - 54,28%, George Simion - 45,98.

În diaspora, unde s-au centralizat datele din 43% din secţii, conduce în continuare George Simion, cu 54%, în timp ce Nicuşor Dan are 46%.

UPDATE 23.00 Nicuşor Dan: „Una dintre discuţiile pe care o să le am săptămâna aceasta va fi cu Ilie Bolojan”

Nicuşor Dan le-a mulţumit tuturor voluntarilor din echipa sa de campanie şi a declarat că a fost încurajat să lupte de cele aproximativ 2 milioane de români care l-au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi l-au trimis în turul al doilea.

UPDATE 22.47 Bucureștenii au ieșit în stradă în număr mare

Sute de oameni au venit pe Bulevardul Elisabeta din Capitală, în fața sediului de campanie al lui Nicușor Dan, imediat după închiderea urnelor. Susținătorii au sărbătorit victoria în alegeri cu urale. Strigă Nicușor și Europa. Toate străzile până spre Calea Victoriei sunt pline de oameni. În Capitală, acesta a fost votat de aproape 70% din cetățeni.

Nicuşor Dan a ieşit la balconul Primăriei Bucureşti şi şi-a salutat susţinătorii.

UPDATE 22:45 Nicuşor Dan a obţinut peste 5 milioane de voturi până la această oră

După numărarea a aproximativ 80% din voturi, Nicuşor Dan a sărit de 5 milioane de voturi şi are 53,96, iar George Simion 46,17%.

În Harghita, candidatul independent a obţinut peste 90%.

Oamenii au stat la cozi să voteze, duminică, 18 mai. Foto arhivă
Oamenii au stat la cozi să voteze, duminică, 18 mai. Foto arhivă

Numărarea voturilor din diaspora merge, surprinzător, destul de greu, până la aceasta oră numărându-se doar voturile din 200 de secţii.

UPDATE 22.40 Reprezentanții PNL îl văd pe Nicușor Dan președinte și după numărarea voturilor

Reprezentanții PNL s-au arătat convinși că Nicușor Dan va câștiga alegerile prezidențiale și că procentele date de exit-poll-uri vor fi confirmate și de numărătoarea voturilor. Aceștia au apreciat și prezența consistentă a românilor la vot. 

UPDATE 22.38 Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor prezidențiale din România după sondajele la ieșirea la urne

Nicușor Dan conduce în alegerile prezidențiale din România, potrivit sondajelor la ieșirea la ieșirea din urne, așa că haideți să aruncăm o privire asupra politicilor sale cheie, scrie BBC.

UPDATE 22.30 George Simion cere prelungirea procesului de vot în Diaspora pentru că nu ar mai fi buletine de vot. MAE îl contrazice

George Simion a cerut duminică seară prelungirea programului de vot în Diaspora pentru că mai multe secții au rămas fără buletine de vot. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) neagă acest lucru.

UPDATE 22.25 Când s-a făcut diferența între Nicușor Dan și George Simion: „Totul s-a decis în ultima săptămână de campanie”

Rezultatele Exit Poll îl dau ca învingător pe Nicușor Dan, iar expertul în comunicare Radu Delicote consideră că diferența între cei doi candidați la postul de președinte s-a făcut în ultima săptămână.

Radu Delicote consideră important faptul că Nicușor Dan și George Simion i-au convins pe români să iasă la vot și amintește că prezența din această seară, aproape de 70%, amintește de cea din anii 90.

UPDATE 22:20 Rezultate finale exit poll

grafic vot png

UPDATE 22:15 Diferenţa dintre Nicuşor Dan şi George Simion a ajuns la 400.000 de voturi

Încep să sosească tot mai multe date din ţară, iar diferenţa dintre Nicuşor Dan şi George Simion a crescut la 400.000 de voturi. În procente, asta înseamnă 53% pentru Nicuşor Dan şi 47% pentru George Simion.

UPDATE 22.00 Rezultatele Exit Poll, explicate de un cunoscut analist: „Acești oameni s-au mobilizat și au ales”

Analistul politic Cristian Hrițuc avertizează că viitorul președinte va avea o misiune complicată. Recomandările sale pentru noul șef de la Cotroceni: un nou guvern, condus de preferat de Ilie Bolojan, dar și o mare atenție spre nevoile românilor ce se simt abandonați.

UPDATE 21.50 Calcule: cum poate influența diaspora rezultatul final al alegerilor prezidențiale

Politologul Claudiu Tufiș a analizat trei scenarii cu privire la influența diasporei în ceea ce privește rezultatul final al alegerilor prezidențiale.

UPDATE 21:45 Pe măsura numărării voturilor din ţară, diferenţa dintre Nicuşor Dan şi George Simion creşte în favoarea candidatului independent

Votul pe categorii, la ora 21.30

vot pe categorii jpg

UPDATE 21:30 Diferenţă de doar 7.161 între cei doi candidaţi

După ce s-au numărat 2,6 milioane de voturi, din secţiile mici aflate în zonele rurale, rezultatele ar fi 50,31% George Simion şi 49,69% Nicuşor Dan. Cei doi candidaţi sunt despărţiţi în acest moment de doar 7.161 de voturi.

Amintim că potrivit exit-poll-ului Avangarde, la ora 20.00 Nicușor Dan avea 54,9% din voturile românilor, iar George Simion ar fi obținut 45,1%. Cifrele Curs, la ora 20.00, arătau 54,1% pentru Nicușor Dan și 45,9 pentru George Simion.

UPDATE 21.10 Circulația rutieră este îngreunată pe Bulevardul Elisabeta

Se circulă greu pe bulevardul Elisabeta care s-a umplut de oameni. Și continuă să sosească.

Susținătorii lui Nicușor Dan s-au strâns la Parcul Cișmigiu
Susținătorii lui Nicușor Dan s-au strâns la Parcul Cișmigiu

UPDATE 21.08 George Simion și-a anunțat victoria

George Simion a așteptat rezultatele scrutinului la Palatul Parlamentului
George Simion a așteptat rezultatele scrutinului la Palatul Parlamentului

George Simion si-a anunțat victoria în clipa odată cu publicarea rezultatelor exit-poll. A explicat că în România este timpul reconstrucției. Apoi a lansat un apel la pace. “Voi fi președintele tuturor românilor, deci voi fi și președintele tău”.

UPDATE 21.05 Declarațiile lui Nicușor Dan după Exit Poll

Nicuşor Dan, sustinatori, foto Adevarul jpg

Nicuşor Dan a făcut primele declarații după rezultatele exit Poll.  

„Alegerile nu sunt despre politicieni, ci despre comunități, în alegerile de azi a câstigat o comunitate de români care vrea o schimbare profundă a României. O comunitate care vrea reducerea coruptiei, un mediu economic prosper, o comunitate care vrea o societate a dialogului si nu una a urii. Vreau să multumesc zecilor mii de români care au facut campanie pentru o idee în aceste săptămâni. Ei au dovedit o fortă a societătii românești impresionantă, mult peste nivelul dezbaterii politice din țara asta si când România o să treacă prin momente grele să ne aducem aminte de forța acestei societăti românești,. Există o comunitate care a pierdut alegerile de azi, care e revoltată. E obligatia noastră să-i convingem că solutia e reforma justitiei și a administrației din țara asta, ca România să meargă înainte”, a declarat Nicușor Dan.

UPDATE 21:00: Exit poll

Potrivit exit-poll-ului Avangarde, la ora 20.00 Nicușor Dan ar avea 54,9% din voturile românilor, iar George Simion ar fi obținut 45,1%. Cifrele Curs, la ora 20.00, arată 54,1% pentru Nicușor Dan și 45,9 pentru George Simion.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 20:25: Nicușor Dan, întâmpinat cu urale la sediul de campanie din zona Cișmigiu

Nicușor Dan a ajuns în această seară la sediul său de campanie situat pe bulevardul Regina Elisabeta, în apropierea Parcului Cișmigiu. Sosirea sa a fost întâmpinată cu urale și aplauze de zecile de susținători prezenți.

La fața locului s-au aflat și numeroși jurnaliști, inclusiv reprezentanți ai unor publicații internaționale, semn al interesului crescut față de cursa electorala pentru Cotroceni.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 20:20: Până la această oră au votat 63,57% din românii cu drept de vot

Până la această oră au votat 63,57% dintre români, respectiv 11.443.139 de voturi. Dintre acestea, peste 1,5 milioane sunt ale românilor din diaspora.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 20.00 Peste 11,3 milioane de români au votat

11.286.329 de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 20.00 a zilei de 18 mai, o prezență de 62,74%, cu peste 2,3 milioane de persoane mai mult decât la primul tur la aceeași oră. Numărul votanților din diaspora este de 1.598.616.

În urmă cu două săptămâni până la aceeași oră votaseră puțin peste 9 milioane de români, reprezentând aproape 50% din totalul celor înscriși pe listele permanente, mai puțin decât cei 7.471.365 români care și-au exercitat dreptul de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut până la ora 17, iar prezența la vot a atins procentul de 41,48%.

Numărul românilor din diaspora care votaseră până la ora 19.00 a zilei de 4 mai a fost de peste 917.950 de peste, față de 1, milioane cât au votat până la ora 18.00 în turul II al alegerilor prezidențiale.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 19.45 Adevărul pur despre România divizată: cine mai poate uni națiunea și cum

Expertul în comunicare Radu Delicote explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar putea fi depășită polarizarea excesivă a societății și cine poate face acest lucru.

România are o societate puternic polarizată, împărțită între cei doi candidați ajunși în turul doi al alegerilor, Nicușor Dan și George Simion. În tot acest timp, dar mai ales pe timpul campaniei electorale în turul 2, sute de mii de români din ambele tabere, de la intelectuali, influenceri și până la simpli oameni s-au transformat peste noapte în activiști fanatici, apostoli necondiționați ai unor politicieni pe care nici măcar nu-i cunosc, promovând poate chiar mai mult decât susținerea pentru unul din cei doi candidați ura viscerală fața de celălalt.

Într-un asemenea moment, când o falie uriașă se cască între români, expertul în comunicare Radu Delicote nu renunță la optimism și își exprimă speranța că indiferent cine dintre Nicușor Dan și George Simion va câștiga alegerile, va fi capabil să-i facă pe români să treacă peste această dezbinare și să realizeze că există mai multe lucruri care îi unesc decât îi despart. Pentru asta, spune expertul, ar fi ideal ca unul dintre ei să câștige clar alegerile, fără tensiuni și fără acuzații reciproce.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 19.17 în Neamţ, s-ar folosi un pix care permite ștergerea semnăturilor de pe liste

BEJ Neamț cercetează posibila ștergere a unor semnături de pe listele electorale, semnalată la o secție din Borlești.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că membrii unei secţii de votare din Borleşti ar folosi un pix care permitea ştergerea semnăturilor. Astfel, un cetăţean, pentru a demonstra acest fapt, după exercitarea dreptului de vot şi-ar fi şters semnătura de pe lista electorală permanentă, fiind efectuate ştersături parţiale şi asupra altor două semnături. Incidentul a fost semnalat Biroului Electoral Judeţean”, a declarat purtătorul de cuvânt al CCJ Neamţ, inspectorul principal Ramona Ciofu.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 19.15 Secţie de votare din Sălaj cu prezenţă de peste 460%

alegeri elecorale sectie de vot jpeg

Un număr de 13 secţii de votare din Sălaj aveau, la ora 18:30, o prezenţă de peste 100% în turul II al alegerilor prezidenţiale. Recordul a fost înregistrat la secţia de votare de la căminul cultural din satul Miluani din comuna Hida (județul Sălaj), cu o prezenţă de 464%.

La secţia de votare din Miluani, care a înregistrat şi în primul tur o prezenţă de peste 500%, sunt 14 persoane înscrise în listele permanente, aici votând, până în prezent, 65 de persoane.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 19.10 Prezență record la urne: au votat peste 60% dintre români

Până la această oră au votat peste 60% dintre românii cu drept de vot, respectiv 10,8 milioane de voturi, din care 1,533 milioane de români în diaspora.

Județul Ilfov - 67,49% rămâne pe primul loc privind prezență la vot, urmat de Cluj - 59,01% și Brașov - 53,24%.

Județele cu cea mai slabă prezență sunt: Vaslui - 32,71%, Satu Mare - 38,28% și Botoșani- 38,56%, conform datelor prezenta.roaep.ro.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 19.05 The Guardian: „România se află la răscruce de drumuri”

Alegerile prezidențiale din România sunt în vizorul presei internaționale, care atrage atenția asupra luptei extraordinar de strânse între George Simion, un candidat considerat „eurosceptic de extremă dreaptă”, și Nicușor Dan, văzut ca un „candidat pro-european”.

Cotidianul britanic The Guardian precizează că al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România este cel mai important din ceea numește „super duminica” alegerilor din Europa. În afară de România, în aceeași zi sunt organizate alegeri pentru funcția de președinte în Polonia, în timp ce portughezi își aleg reprezentanții în Parlament.

O victorie a extremei drepte este o posibilitate reală în statul est-european în aceeași zi cu voturile din Polonia și Portugalia”, precizează sursa citată.

Jurnaliștii de la The Guardian susțin că „românii votează într-o confruntare prezidențială crucială, care ar putea modifica radical alinierea strategică și perspectivele economice ale țării lor”. 

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 19.00 Peste 10,7 milioane de români au votat

10.700.256 de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 19.00 a zilei de 18 mai, o prezență de 59,48%, cu peste 2,2 milioane de persoane mai mult decât la primul tur. Numărul votanților din diaspora depășise 1,53 milioane la ora 19.00, cu doar două ore înaintea închiderii urnelor.

În urmă cu două săptămâni până la aceeași oră votaseră aproape 8,5 milioane de români, reprezentând 47,1% din totalul celor înscriși pe listele permanente, mai puțin decât cei 7.471.365 români care și-au exercitat dreptul de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut până la ora 17, iar prezența la vot a atins procentul de 41,48%.

Numărul românilor din diaspora care votaseră până la ora 19.00 a zilei de 4 mai a fost de peste 846.000, față de 1,4 milioane cât au votat până la ora 18.00 în turul II al alegerilor prezidențiale.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 18.15 Victor Ponta: „Am votat să punem România pe primul loc”

Fostul premier Victor Ponta, candidat în primul tur la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat că a votat cu gândul de a pune România pe primul loc.

Fostul premier Victor Ponta a purtat șapca roșie când a mers la vot
Fostul premier Victor Ponta a purtat șapca roșie când a mers la vot

„Am votat să punem România pe primul loc. Am auzit zvonuri despre oameni care se organizează pe grupuri online pentru a merge seara la secțiile de vot, să blocheze alegătorii și să provoace turbulențe. Fac un apel să respectăm toate voturile, să se numere corect, să apărăm rezultatul, să-i lăsăm pe câștigători să sărbătorească și să-i respectăm pe cei care au pierdut! Doar așa putem să trăim împreună, începând de mâine!”, a transmis Victor Ponta pe contul său de Facebook, împreună cu materialul video din secţia de votare.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 18.00 Aproape 10 milioane de români au votat

Aproape 10 milioane de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 18.00 a zilei de 18 mai, o prezență de 55,5%, cu peste 2,2 milioane de persoane mai mult decât la primul tur. Numărul votanților din diaspora se apropia de 1,46 de milioane.

În urmă cu două săptămâni până la aceeași oră votaseră peste 7,78 milioane de români, reprezentând 43,31% din totalul celor înscriși pe listele permanente, mai puțin decât cei 7.471.365 români care și-au exercitat dreptul de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut până la ora 17, iar prezența la vot a atins procentul de 41,48%.

Numărul românilor din diaspora care votaseră până la ora 18.00 a zilei de 4 mai a fost de peste 846.000, față de 1,4 milioane cât au votat până la ora 18.00 în turul II al alegerilor prezidențiale.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 17.50 Nicuşor Dan, la o secţie de vot din Capitală: „Românii şi-au schimbat obiceiurile de vot”

După ce a votat la Făgăraş, în şcoala unde a învăţat, Nicuşor Dan a făcut mai multe opriri pe drumul spre Capitală, pentru a vedea cum decurge procesul electoral.

„Am fost impresionat de mobilizarea oamenilor şi am venit să-i salut”, a declarat Nicuşor Dan.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 17.30 Prezență uriașă la vot a românilor ilustrează „nivelul ridicat de implicare emoțională”

Românii s-au mobilizat puternic la vot, venind în număr extrem de mare la urne în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, atât în țară, cât și la secțiile de peste hotare.

„Miza imensă a dus la mobilizarea electorală. Estimez că prezența la vot în al doilea tur va fi intre 60 și 65%. Alegătorii din rural sunt plecați în străinătate și votează în diasporă”, este de părere politologul Cristian Pîrvulescu.

În opinia analistului politic George Jiglău, „prezența mare la vot ilustrează nivelul ridicat de implicare emoțională ce s-a acumulat în ultima săptămână. A fost clar de la finalul turului 1 că cheia turului 2 este prezența covârșitor mai mare, întrebarea era dacă echipa campaniei care venea din spate era capabilă să o stârnească”.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 17,15 Neconcordanță între numărul de semnături și de votanți la o secție din Ilfov

Ministerul Afacerilor Interne a informat că până la ora 17.00 nu au fost înregistrate incidente deosebite în legătură cu procesul de vot, existând însă câteva situații punctuale în care se desfășoară cercetări.

„În județul Ilfov, se efectuează cercetări după ce președintele unei secții de votare a sesizat neconcordanțe între numărul de alegători care au votat și numărul de semnături din tabelul electoral”, precizează MAI.

În total, au fost primite 140 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre 43 nu s-au confirmat, 10 sunt în curs de cercetare și șapte au fost transmise spre soluționare către Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă.

Aproape 30 dintre sesizări au fost legate de fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot, iar alte aproximativ 20 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 17.00 Mai mult de 9,2 milioane de români au votat deja

Peste 9,2 milioane de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 17.00 a zilei de 18 mai, o prezență de 51,3%, cu peste 2,1 milioane de persoane mai mult decât la primul tur. Numărul votanților din diaspora se apropia de 1,4 milioane.

Prezența la vot de la ora 17.00 este foarte apropiată de cea de la finalul zilei de 4 mai, când au votat 52,52% din totalul alegătorilor cu drept de vot.

În urmă cu două săptămâni până la aceeași oră votaseră peste 7,1 milioane de români, reprezentând aproape 40% din totalul celor înscriși pe listele permanente, mai puțin decât cei 7.471.365 români care și-au exercitat dreptul de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut până la ora 17, iar prezența la vot a atins procentul de 41,48%.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 16.10 Record după record la voturile din diaspora

Duminică, în a treia zi de vot în diaspora, înainte de ora 13,00 (ora României) s-a depășit cifra de un milion de români cu drept de vot care au mers la urne peste hotare. Înainte de ora 14.00 s-a depășit și numărul românilor cu domiciliul oficial în străinătate.

Prezența la urne în diaspora este cu adevărat una record, depășind prezența din 2019, când votanții din diaspora au fost peste 900.000, la acel moment cifra fiind mai mare decât totalul alegătorilor prezenți în toate tururile de alegeri prezidențiale anterioare.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 16.00 Aproape 8,5 milioane de români au votat deja

Peste 8,5 milioane de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 16.00, o prezență de 47%, cu aproape 2 milioane de persoane mai mult decât la primul tur. Numărul votanților din diaspora depășea cu puțin 1,3 milioane.

În urmă cu două săptămâni până la aceeași oră votaseră 6.451.450 români din țară și din străinătate, o prezență la vot de 35,98%, număr în scădere față de aceeași oră a zilei de 24 noiembrie 2024, când votaseră 6,6 milioane de români, iar prezența la vot ajunsese la un procent de 36,68%.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 15.44 MAI cere cetățenilor să verifice informațiile din surse oficiale

Ministerul de Interne (MAI) a transmis mai multe precizări referitoare la acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. Ministerul a lansat un apel la responsabilitate și a îndeamnat cetățenii și reprezentanții mass-media să verifice informațiile exclusiv din surse oficiale și să evite diseminarea sau amplificarea informațiilor neverificate. 

Ministerul Afacerilor Interne și-a reafirmă angajamentul său pentru transparență, legalitate și corectitudine în gestionarea datelor cetățenilor. „MAI colaborează strâns cu instituțiile implicate în procesul electoral pentru a asigura un scrutin democratic, sigur și echitabil”, a mai completat MAI.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 15.40 Studenții clujeni s-au mobilizat pentru a încuraja prezența la urne

Studentii clujeni au pornit în marș în ziua alegerilor prezidențiale  Sursa foto Ziua de Cluj jpg

Câteva zeci de studenți s-au strâns duminică, 18 mai, în campusul Observator din Cluj-Napoca, pentru porni într-un marș civic organizat de Organizația Studenților UBB (OSUBB). Inițiativa, fără lozinci sau pancarte, respecțând legea electorală, are ca scop mobilizarea tinerilor să iasă la vot.

Evenimentul a început la ora 14:00, iar la 14:30 participanții au pornit în marș către Casa de Cultură a Studenților, cu opriri simbolice prin campusul Hașdeu.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 15.00 Au votat 42,45% dintre românii cu drept de vot

Peste 7,6 milioane de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 15.00 a zilei de 18 mai, o prezență de 42,45%, cu 1,82 milioane de persoane mai mult decât la primul tur. Numărul votanților din diaspora depășea cu puțin 1,2 milioane.

În urmă cu două săptămâni până la aceeași oră votaseră 5.828.415 de români din țară și străinătate, număr foarte apropiat de cei care au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, până la ora 15.00 - 5.751.790 români, ceea ce însemna o prezență de 32,46% față de 31,93% anul trecut.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.30 Cum arată buletinul de vot. Greșeli care pot duce la anulare

Buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 2025 a fost aprobat în forma finală de către Biroul Electoral Central (BEC). Pentru alegători este important de știut că o simplă eroare, comisă din neatenție, poate duce la anularea votului.

Documentul include ordinea candidaților rămași în cursă, candidatul AUR George Simion și candidatul independent Nicușor Dan, precum și elementele grafice standardizate prevăzute de legislația electorală.

Forma oficială a buletinului reflectă toate modificările și validările realizate de autoritățile competente înaintea desfășurării scrutinului decisiv, care s-a încheiat sâmbătă, 17 mai, la ora 7.00.

image

Legea electorală definește condițiile în care un buletin de vot este declarat nul și furnizează câteva instrucțiuni clare privind aplicarea corespunzătoare a ștampilei, pentru ca votul să fie luat în considerare.

Orice lipsă de claritate poate duce la anularea votului, potrivit AEP. _________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.23 Românii între 45 și 64 de ani, cea mai mare prezență la vot

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, la ora 13.00 își exprimaseră opțiunea, prin vot, pentru alegerea Preşedintelui României, 26.35% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, din care 50.91% femei şi 49.09% bărbați, 27.44% în mediul urban, respectiv 24.96% în mediul rural.

Prezenţa la vot pe grupe de vârstă se prezintă astfel:

5.27% - alegători cu vârsta între 18 – 24 de ani

9.20% - alegători cu vârsta între 25 - 34 de ani

15.18% - alegători cu vârsta între 35 - 44 de ani

40.45% - alegători cu vârsta între 45 – 64 de ani

29.90% - alegători cu vârsta peste 65 de ani

O prezenţă mai ridicată la vot(procent din total alegători înscriși pe liste) s-a înregistrat în județele:

1. ILFOV - 36.47 %

2. CLUJ - 31.21 %

3. ARGEŞ - 31.15%

4. PRAHOVA - 30.63%

5. CONSTANŢA - 30.04%

Participare mai redusă la vot (procent din total alegători înscrişi în liste) s-a înregistrat în județele:

1. BOTOŞANI - 22.10% 

2. BISTRIŢA-NĂSĂUD - 21.19%

3. CARAŞ-SEVERIN - 20.99%

4. MARAMUREŞ - 20.56%

5. SATU MARE - 19.32%

În municipiul Bucureşti prezenţa la vot (din total alegători înscrişi în liste) a fost de 28.72%, situația pe sectoare fiind următoarea:

SECTORUL 1 - 32.92% 

SECTORUL 2 - 29.79%

SECTORUL 3 - 24.00 %

SECTORUL 4 - 29.64 %

SECTORUL 5 - 26.90 %

SECTORUL 6 - 32.06 %

Prezență masivă la vot duminică 18 mai. Foto Reuters
Prezență masivă la vot duminică 18 mai. Foto Reuters

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.20 Elena Lasconi a votat la Câmpulung

Fosta candidată la prezidențiale Elena Lasconi a declarat duminică, 18 mai, faptul că a votat „cu inima împăcată” și „speră să fie bine”.

„Am votat cu inima împăcată și sper să fie bine. Doar românii hotărăsc cum va arăta România de mâine și hotărăsc astăzi. Mi-aș dori ca puterea românilor să se vadă în fiecare zi, nu doar din cinci în cinci ani sau din patru în patru ani. Cred că au tras mai multe semnale de alarmă românii și cred că politicienii trebuie să-i asculte. Totul este despre politică, eu nu mai pot să aud de persoane care nu fac politică, pentru că, de când ai ieșit din casă dai într-o groapă, este politică”, a declarat Elena Laconi, la ieșirea din secția de votare.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.15 Vasile Dîncu: „Este prima duminică de alegeri fără PSD”

Vasile Dîncu, eurodeputat și lider PSD Cluj, și-a exprimat duminică, 18 mai, dezamăgirea că Partidul Social Democrat nu este prezent în confruntarea din turul doi al prezidențialelor. „Am ajuns aici nu din întâmplare și nici din cauza altora”, a spus social-democratul, care a vorbit și de o datorie a partidului: „Să lăsăm să apară o nouă echipă”.

„Astăzi este prima prima duminică de alegeri fără noi, fără PSD. Prima duminică în care oamenii de stânga din România nu au un candidat pe buletinul de vot. Este prima duminică în care nu suntem prezenți în confruntarea directă a ideilor și valorilor, în care vocea social-democrației românești este absentă. Nu este doar o dezamăgire, ci și un semnal clar al unei crize profunde pe care trebuie să o privim în față, cu sinceritate și curaj”, a scris  Vasile Dîncu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.10 Cine sunt alegătorii nehotărâți care pot desemna viitorul președinte

La 35 de ani de la primele alegeri libere, ne aflăm într-un moment de cumpănă politică, cu cea mai tensionată confruntare electorală din ultimele decenii. Într-un tur doi excepțional de strâns, votul alegătorilor indeciși – puțini, dar esențiali – poate decide totul.

Urmează un duel tensionat între două perspective opuse despre stat, economie și democrație: Nicușor Dan vs George Simion. Însă, în această ecuație, poate cei mai importanți actori sunt tocmai cei care nu și-au ales încă un rol: votanții indeciși. Cine sunt aceștia, de ce ezită și ce i-ar putea face să se decidă în ultima clipă? De la numere și analize sociologice, până la comportamentele publice și poziționările din online, „Weekend Adevărul“ a încercat să înțeleagă cine sunt nehotărâții și de ce devin centrul atenției în ultimele zile de campanie electorală.

Pentru Remus Ștefureac, sociolog și director INSCOP Research, votanții indeciși sunt o categorie distinctă de cei care absentează constant. Nu vorbim despre cei care ignoră complet procesul democratic, ci despre cei care se prezintă la urne, dar nu știu cu cine să voteze sau evită să o spună: „Indecișii sunt o altă categorie. Nu sunt cei care nu merg la vot, ci sunt cei care merg la vot, dar nu au o opțiune“, subliniază sociologul. Această distincție este importantă, mai ales într-un context în care participarea la vot a scăzut constant după anii ’90, dar în care interesul politic pare să fi fost înlocuit de o stare de neliniște generalizată. În acest vid de claritate, alegătorii indeciși nu sunt apatici, ci mai degrabă confuzi, sceptici sau în așteptare. Mulți dintre ei vin la vot, dar nu știu ce să aleagă sau refuză să spună. Asta face ca prezența lor să fie greu de cuantificat, iar influența lor – surprinzătoare.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.08 Coaliția Vot Corect: reclamații privind buletine de vot ștampitale în dreptul lui George Simion

Duminică 18 mai, până la ora 12, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni, unele dintre ele arătând că există buletine de vot deja ștampilate. 

„Cele mai multe sesizări primite de la alegători prin intermediul portalului votcorect.ro sunt legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată și de unele probleme organizatorice în secțiile de votare. Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua Tik Tok cu buletine de vot marcate pentru unul din candidați - prin portalul votcorect.ro au fost transmise peste 500 de sesizări pe 16 și 17 mai. Toate sunt în favoarea candidatului George Simion și, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia. Atât fotografierea buletinului de vot, cât și continuarea campaniei constituie contravenții, iar Vot Corect a sesizat autoritățile. De asemenea, am sesizat și platformele sociale cu privire la câteva sute de postări care încalcă legislația”, spun reprezentanții Coaliției Vot Corect.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.05 Marcel Ciolacu după demisia de la șefia Guvernului: „Am votat rațional”

Fostul premier Marcel Ciolacu a votat duminică „pentru viitorul românilor și al țării”, după ce, de la turul întâi încoace și după demisia sa de la șefia Guvernului, el și partidul său, PSD, au refuzat să se poziționeze ferm de partea vreunuia dintre cei doi candidați intrați în turul doi al prezidențialelor.

„Am votat astăzi pentru viitorul românilor și al țării. Am votat rațional, pentru ca România să poată construi în continuare, pentru că a bloca sau a demola este cel mai simplu. Avem nevoie de unitate și nu de ură și violență în fața pericolelor. Ieșiți la vot!”, a scris Ciolacu, duminică, pe Facebook.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.00 Au votat în țară și străinătate peste 6,7 milioane de români

Peste 6,7 milioane de români votaseră în țară și în străinătate până la ora 14.00 a zilei de 18 mai, o prezență de 37,8%, cu circa 1,3 milioane de persoane mai mult decât la primul tur

În urmă cu două săptămâni până la aceeași oră votaseră aproape 5,18 milioane de români din țară și străinătate, din care 630.000 în diaspora, iar în data de 24 noiembrie 2024 la aceeași oră când votaseră 4,86 milioane de români, respectiv o prezență de 27,03%, față de 28,59% la ora 14.00 a zilei de 4 mai și peste 37% la data de 18 mai, al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Oamenii stau la coadă la secția de votare din  Popești Leordeni
Oamenii stau la coadă la secția de votare din Popești Leordeni

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.50 Coaliția Vot Corect, asaltată de sesizări

Duminică 18 mai, până la ora 12, Coaliția VotCorect a centralizat o serie de nereguli și incidente semnalate de observatori și cetățeni la vot prin intermediul aplicației Vote Monitor, call center 0800 460 002 și al platformei online www.votcorect.ro.

„Cele mai multe sesizări primite de la alegători prin intermediul portalului votcorect.ro sunt legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată și de unele probleme organizatorice în secțiile de votare. Au fost raportate numeroase postări pe rețeaua Tik Tok cu buletine de vot marcate pentru unul din candidați - prin portalul votcorect.ro au fost transmise peste 500 de sesizări pe 16 și 17 mai, pe care le puteți consulta aici și aici. Toate sunt în favoarea candidatului George Simion și, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia. Atât fotografierea buletinului de vot, cât și continuarea campaniei constituie contravenții, iar Vot Corect a sesizat autoritățile. De asemenea, am sesizat și platformele sociale cu privire la câteva sute de postări care încalcă legislația”, spun reprezentanții Coaliției Vot Corect.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.40 Cozi la secțiile de votare în marile orașe din țară

Românii stau la cozi imense în marile orașe din țară, așteptând și câte 30 de minute până ajung la urne în secțiile de votare din București, Ilfov și Cluj. 

În București, una dintre cele mai aglomerate secții de votare este cea de la Colegiul UCECOM Spiru Haret.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.30 George Simion, din nou pe Facebook

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a făcut declarații de presă chiar în ziua votului, după ce a zis că își închide conturile de socializare în afara campaniei.  

Liderul AUR a vorbit și în engleză și în română, deși a spus că se adresează presei străine.

„Țările din UE sunt atente la ce se întâmplă în București și este foarte bine. Avem lângă noi pe parcursul acestor zile oaspeți importanți din străinătate, presa din România nu poate transmite în direct comentariile mele, așa că o să mă concentrez pe presa străină, și după, trecând peste toate divergențele pentru presa care înțelege că avem nevoie de vindecare, iertare este în interesul tuturor ca românii și opinia internațională să fie informați corect despre ce se întâmplă în România. Am această disponibilitate indiferent cât de târziu, nu mai vreau să reiau tot ce s-a întâmplat. Mi-aș dori ca de mâine să lucrăm cu toții la unitatea noastră”, a transmis candidatul AUR. 

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.22 Mobilizare record în Republica Moldova

Aproape 103.000 de basarabeni cu cetățenie română au votat până la prânz, numărul acestora fiind de peste două ori mai mare decât prezența la vot înregistrată până la aceeași oră în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).

Premierul moldovean Dorin Recean a votat cu o zi înainte, susținând că votul fiecărei persoane contează în acest scrutin. ,,Am votat pentru un viitor european comun al Republicii Moldova și României.Azi și mâine, îndemn cetățenii români din Republica Moldova să participe la alegerile prezidențiale din România. Votul fiecăruia contează!”, a notat șeful Cabinetului de miniștri pe pagina sa de Facebook.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.20 Ion Țiriac a votat purtând o șapcă MAGA primită de la Donald Trump

Ion Țiriac (86 de ani) și-a exercitat dreptul la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Magnatul, care locuiește în complexul „Stejarii”, a mers la secția de votare deschisă la Liceul „Jean Monet” din Capitală.

Omul de afaceri a purtat, în secția de vot, șapca MAGA pe care a primit-o cadou de la președintele american Donald Trump, semnată de acesta. Este o șapcă de culoare albă, cu broderie, aurie fabricată în SUA.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.10 AUR reclamă nereguli la votul din diaspora

AUR a reclamat o serie de nereguli în procesul electoral care se desfăşoară în Diaspora și a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Biroul Electoral Central (BEC) să investigheze de urgenţă aceste practici şi să ia măsuri concrete ”pentru a opri deturnarea alegerilor prin metode specifice regimurilor autoritare”.

Cu toate acestea, MAE preciza sâmbătă, 17 mai, că procesul electoral din cele aproape 1000 de secții de vot din afara țării decurge în condiții bune și nu s-au înregistrat disfuncționalități în cadrul secțiilor de vot.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.00 Peste un milion de voturi în diaspora

Numărul cetățenilor care au votat în diaspora a depășit un milion, duminică, la ora 13.00. Italia, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord rămân în top cu cei mai mulți români la urne în diaspora.

La ora 13.00 s-au prezentat la vot în țară și străinătate peste 5,7 milioane de români (32%), cu 1,2 milioane de voturi mai mult decât la primul tur, din  4 mai, când au votat puțin peste 4,4 milioane de români cu doar 400.000 mai mult decât în 24 noiembrie 2024. În urmă cu două săptămâni la aceeași oră prezența la urne era de 24,31%, față de 21,9% la precentul scrutin al alegerilor prezidențiale din 2024.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 12.40 Gheorghe Hagi și Gică Popescu au votat la Istanbul

Gheorghe Hagi și Gică Popescu au votat duminică, 18 mai, în turul doi al prezidențialelor, la Consulatul General al României la Istanbul. Ulterior, cei doi foști mari sportivi au intrat au dat autografe fanilor.

„România pe primul loc”, a scris Gică Hagi pe Facebook, unde a distribuit și imagini cu el și Gică Popescu la sosirea la urne.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 12.15 Șapte incidente electorale înregistrate de MAI

Duminică, 18 mai, de la începerea procesului de vot, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat șapte sesizări de posibile incidente electorale, printre care două fapte de natură penală, săvârșite de o femeie din Câmpia Turzii.

„Poliția din localitatea Câmpia Turzii a fost sesizată cu privire la faptul că o femeie a încercat să voteze folosind actul de identitate al altei persoane. Se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals privind identitatea și tentativă de fraudă la vot”, a spus Dajbog, într-o declarație de presă la sediul MAI.

Președintele unei secții de votare din Constanța au sesizat poliția cu privire la faptul că a depistat o persoană care și-a fotografiat buletinul de vot. Aceasta a declarat că nu știa că nu are voie să-și fotografieze buletinul de vot.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 12.00 Prezenţă record la urne în țară și străinătate

Până la această oră în străinătate au votat 904.545 alegători, față de 502.955 prezenți la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 și de 302.311 alegători prezenți până duminică, la ora 12,00, la alegerile prezidențiale din 2024.În țară prezența a depășit 20% (20,51%), respectiv 3.688.710 de voturi. 

Spre comparație, la primul tur al alegerilor prezidențiale, până la ora 12.00 a zilei de 4 mai, peste 3,5 milioane de români din țară și din străinătate se prezentaseră la urne, prezența la vot fiind de 19,55%, mai mare față de 16,38% cât s-a înregistrat la aceeași oră a zilei de 24 noiembrie 2024, când votaseră 2,95 milioane de alegători.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 11.55 Un pensionar a murit într-o secție de votare din județul Mehedinți

Un pensionar care venise să voteze la o secție din județul Mehedinți a murit la scurt timp după ce i s-a făcut rău, într-o secție de votare din comuna Burila Mare. Bătrânul de 76 de ani s-a prăbușit la pământ, spre panica celor care așteptau să voteze. Un echipaj SMURD chemat să intervină a încercat să-l resusciteze, însă manevrele n-au avut efect, fiind pronunțat decesul.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 11.50 Un român a zburat 1.700 de kilometri cu avionul în Africa să voteze

Robert Adam, un apreciat diplomat și politolog, a zburat sâmbătă 17 mai 1.700 de kilometri pentru a vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. El a zburat de la Ouagadougou, din Burkina Faso, via Bamako, Mali, spre Dakar, pentru a vota. Asta deoarece în Senegal, la 1.700 de kilometri, se află cea mai apropiată secție de votare, acolo fiind și singura ambasadă a României din Africa de Vest.

Am votat cu încredere și speranță pentru o Românie care să se afle în inima proiectului european, pentru continuarea dezvoltării țării în beneficiul tuturor locuitorilor săi. Am votat de asemenea pentru a sprijini integrarea cât mai rapidă a fraților noștri din Moldova în Uniunea Europeană. Am mai votat și pentru o Românie bazată pe educație și competență, în care să ne croim viitorul prin muncă și dialog, în care toți cetățenii să se simtă implicați și importanți”, spune Robert Adam.

În decembrie 2020, Robert Adam a mers peste șapte ore cu autocarul și trenul în Africa de Sud pentru a vota la alegerile parlamentare.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 11.40 Klaus Iohannis a votat cu soția sa în Sibiu

Klaus Iohannis și soția sa au votat în Sibiu
Klaus Iohannis și soția sa au votat în Sibiu

Fostul președinte al României, Klaus Iohannis, a votat împreună cu soția sa în Sibiu

Votul de azi este extrem de important, de fiecare data când votam este important. Nu votam doar cu o persoană sau partid, votăm cu directia pe care românia o va lua in anii care urmează. Am avut noroc și am și muncit in ultimii 10 ani, daca ne uitam la datele economice, PIB-ul s-a dublat, este enorm. Venitul mediu s-a majorat semnificativ, din păcate nu toți au beneficiat de această creștere. În ansamblu, României i-a mers bine. România este în momentul acesta o țară respectată în UE și în lume. Eu cred că acest parcurs trebuie continuatLocul României este clar în UE, valorile României sunt din Vest. Asta este lumea noastră și nu alta. Ar fi mare păcat să dăm cu piciorul acestor realizări care sunt ale României. Aceste alegeri pot fi pentru a continua un lucru bun. Alternativa ar fi tristă, ar fi izolare, ar fi pierderea bunăstării, câtă avem. Ați văzut, după primul tur, am pierdut miliarde, s-a prăbușit cursul leu-euro”, a spus Klaus Iohannis.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 11.12 Peste 2,8 milioane de români au votat în țară

Până la ora 11.00 au votat la secțiile din țară 2.840.697 alegători, cei mai mulți pe liste permanente. Ilfov este pe primul loc în top-ul prezenței, cu 20,40%, urmat de Tulcea - 17,70% și de Argeș - 17,61%la polul opus situându-se Vaslui, Satu Mare și Bistrița-Năsăud, cu puțin peste 10%.

În diaspora - până la această oră au votat 827.424 de români.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 11.00 Emil Boc: „Alegerile de azi reprezintă „referendum pentru menținerea României în UE”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat duminică, 18 mai, la secţia nr. 49, la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca. Edilul a precizat că votul de duminică reprezintă un „referendum pentru menținerea României în Uniunea Europeană”. După ce a ieșit din secția de votare, primarul municipiului a declarat că votul de duminică reprezintă un „referendum pentru menținerea României în Uniunea Europeană” sau pentru „deschiderea ușii ieșirii” țării din UE.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 10.45 Bucureștenii stau la coadă să voteze

Bucureștenii stau la cadă la mai multe secții de votare din Capitală, potrivit informațiilor de ultim moment, așteptând să voteze. Prezența la vot la această orăse apropie deja 18% din total, un procent record pentru prima parte a dimineții.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 10.25 Traian Băsescu, mesaj tranșant după ce a votat

Fostul președinte Traian Băsescu a mers la vot duminică, 18 mai, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din București.Probabil, astăzi, se va pronunța poporul. Dacă opțiunea e pro-Moscova, se va vota un candidat, dacă opțiunea va fi pro-atlantică, se va vota un candidat. Este o zi decisivă”, a transmis Traian Băsescu reporterilor.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 10.00 Au votat 2,35 de milioane de alegători

image

Până la ora 10.00, votaseră peste 13,05% din alegători, 2,35 milioane de români, din care 775.000 în străinătate și mai mult de 1,57 milioane în țară.

Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Ilfov (12,38 %, 55.142 de votanți), urmat de Tulcea (11,22 %, 20.676 votanți), Constanța (11,05 %, 67.671 votanți), Giurgiu (10,8 %, 22.993 votanți) și Argeș (10,74 %, 54.602 votanți), potrivit prezenta.roaep.ro.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 9.35 Două posibile incidente electorale în județul Neamț

Polițiștii din județul Neamț au anunțat duminică, 18 mai, faptul că cercetează două posibile incidente electorale. O sesizare face referire la o postare pe Facebook în care minori ofereau pliante electorale, în timp ce a doua sesizare este despre continuarea campaniei electorale, după încheierea acesteia.

________________________________________________________________________________________________

UPDATE 9.00 Au votat peste 904.000 de alegători

Până la ora 9.00, au votat aproape un milion de români, mai exact 904.000 (5,03 %). Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Ilfov (7,49 % - 32.444 de votanți), urmat de Tulcea (6,51 % - 11.988 votanți), Călărași (6,45 % - 14.707 votanți), Giurgiu (6,13 % - 13.034 votanți) și Constanța (6,12 % - 37.505 votanți), potrivit prezenta.roaep.ro.      

________________________________________________________________________________________________

UPDATE 8.42 Nicușor Dan a votat împreună cu soția în Făgăraș, orașul natal

 Nicușor Dan a votat la școala gimnazială nr. 4 din Făgăraș.

Nicușor Dan a venit cu soția la vot. INQUAM Photos Alex Nicodim jpg
Nicușor Dan a venit cu soția la vot. INQUAM Photos Alex Nicodim jpg

Am venit în școala în care am învățat. Am votat cu gândul la mulţi oameni care sunt tăcuţi, cinstiţi, muncitori şi care nu s-au simţit mult timp reprezentaţi. Acum două săptămâni românii au votat schimbare. Întrebarea e care schimbare şi am votat pentru o schimbare care sa aducă prosperitate şi nu una care să aducă aventură şi descurajarea investiţiilor în România”, a afirmat Nicuşor Dan.  

Nicuşor Dan a mai adăugat că a votat pentru continuarea parteneriatului cu UE.

„Am votat pentru o direcţie europeană şi pentru o colaborare bună cu partenerii noştri europeni şi nu pentru izolarea României. Am votat pentru o societate în care să reuşim să avem dialog şi să nu una în care să fim dezbinaţi. Am votat cu speranţă pentru că România are oameni şi în România, şi în diaspora are oamenii care să construiască România pe care ne-o dorim”, a precizat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan FOTO INQUAM Photos Alex Nicodim
Nicușor Dan FOTO INQUAM Photos Alex Nicodim

UPDATE 8. 35 Președintele interimar Ilie Bolojan a votat la Școala Gimnazială Nr. 150 din București.

Bolojan a declarat reporterilor faptul că a votat „fiind conștient de importanța acestui vot. Decizia acestui vot nu va influența doar modelul nostru de dezvoltare în următorii 5 ani, ci va avea efecte asupra vieții copiilor noștri”.

El a subliniat că președintele ales „nu va putea face totul, dar va putea face multe pentru o țară pe care să te poți baza ca să treci peste greutățile economice,  dar mai ales să poată reda speranța și încrederea. De săptămâna viitoare, aceste lucruri le poate face președintele ales, cu onsestitate, cu bun simț si responsabilitate pentru țara noastră. Foloțiti acest dep de a vota, pentru ca astăzi, destinul țării este în mâinile voastre. Votați așa cum vă dictează conștiința”, a încheiat Bolojan

UPDATE 8.00 Georgescu si Simion au votat împreună în Mogoșoaia

George Simion și Călin Georgescu au venit împreună la vot.

Smion și Georgescu la vot  FOTO Inquam Photos / George Călin
Smion și Georgescu la vot FOTO Inquam Photos / George Călin

 „Ce este astăzi, nu este vot, este o mărturisire”, a spus Călin Georgescu.

Un agent de poliție l-a întrerupt și l-a invitat afară.

George Simion a reacționat: „E un lucru urât”.

Călin Georgescu și George Simion au ieșit apoi din secție și au făcut declarații:

Smion și Georgescu la vot FOTO Inquam Photos / George Călin
Smion și Georgescu la vot FOTO Inquam Photos / George Călin

„Am votat împotriva inechităţilor şi umilinţelor la care surorile şi fraţii noştri au fost supuşi şi aici, în actualele graniţe şi pretutindeni, am votat împotriva abuzurilor şi împotriva sărăciei. Am votat împotriva celor care ne desconsideră pe toţi, dar totodată am votat pentru viitorul nostru care să fie decis doar de români, pentru români şi pentru România. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a spus Simion după vot.

Călin Georgescu a declarat în afara secției de votare:

„Am votat pentru familia românească, în care cuvintele 'mamă' şi 'tată' să fie sfinte. Am votat pentru ţara noastră, de aici şi de pretutindeni, care mai mult ca oricând are nevoie de iubire, de iertare şi de vindecare. La final aş vrea să ne amintim de cuvintele înţelepte ale străbunilor noştri care spuneau: Cu cât suntem mai mulţi, cu atât este mai bine”. Să fim mulţi la vot şi vom fi puternici”

Niciunul dintre ei nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Reacția IPJ Ilfov

„Până la această oră, procesul electoral s-a derulat în conformitate cu legislația în vigoare, fără niciun fel de incident. În jurul orei 8.15, după exercitarea dreptului la vot de către 4 persoane, în prezența reprezentanților mass-media, președintele biroului electoral al secției de votare a solicitat în mod repetat polițiștilor, care erau în afara localului secției de votare, să asigure continuarea desfășurării în bune condiții a procesului electoral.  În acest sens, președintele a cerut polițiștilor să solicite persoanelor respective să se deplaseze în exteriorul secției, în locul stabilit pentru declarații de presă și să permită celorlați cetățeni să intre pentru a-și exprima opțiunea electorală”.

Potrivit IPJ Ilfov, măsura a fost stabilită de către președintele biroului electoral al secției de votare și afișată la loc vizibil la intrarea în secție, în această dimineață, înaintea deschiderii procesului de votare:

…Reprezentanții mass-media nu vor desfășura activități de intervievare în interiorul secției…

… Orice încălcare a acestor reguli va atrage îndepărtarea imediată a persoanelor în cauză din incinta secției de votare.

IPJ Ilfov a transmis presei fotografia cu măsurile stabilite de președintele secției de votare nr. 256, Mogoșoaia.

Măsurile stabilite de președintele secției de votare nr. 256, Mogoșoaia. FOTO IPJ Ilfov
Măsurile stabilite de președintele secției de votare nr. 256, Mogoșoaia. FOTO IPJ Ilfov

UPDATE 8.00 Prezență masivă la vot

Până la 8.30 au votat 365.524 de alegători (2,03%). Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Ilfov (3,32 %, 14.381 de votanți), urmat de Constanța (2,88%, 17.667 votanți), Călărași (2,87%, 6.825 votanți), Giurgiu (2,86%, 6.082 votanți) și Tulcea (2,76%, 5.086 votanți), potrivit prezenta.roaep.ro

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 8.00 Premierul interimar Cătălin Predoiu a votat

 „Am votat pentru o Președinție care consolideze rolul României în UE și parteneriatele. Am votat cu gândul la locuri de muncă, la investiții, la bunăstarea cetățenilor români. Am votat pentru o președinție care consolideze rolul României în UE și parteneriatele. Am votat cu gândul la o Președinție care să ne reprezinte cu demnitate, de care să nu ne fie rușine și să fim mândri cu toții. Îndemn toți românii să participe la vot și să își exercite votul cu legalitate, cu respect”, a spus Cătălin Predoiu la ieșirea de la urne. 

Pe parcursul zilei de ieri și al nopții, structurile MAI au fost sesizate cu privire la 76 de posibile incidente, mai mult de jumătate dintre acestea fiind despre continuarea propagandei electorale.

30 de sesizări nu erau de competența Ministerului Afacerilor Interne și au fost trimise pentru soluționare către birourile electorale și Autoritatea Electorală Permanentă.

Din totalul de 76 de incidente sesizate, nouă nu s-au confirmat, iar alte șase sunt în curs de cercetare.

Patru persoane sunt cercetate pentru comiterea de fapte penale.

De exemplu, polițiștii dintr-o localitate din județul Ilfov efectuează cercetări după ce un membru al unui birou electoral al unei secții de votare a reclamat că a fost amenințat de locțiitorul președintelui secției de vot.

Într-o localitate din județul Brăila, polițiștii au fost sesizați prin apel la 112 cu privire la faptul că un bărbat oferă băuturi cetățenilor pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

_______________________________________________________________________________________________

UPDATE 7.30 Au votat peste 218.115 de alegători

Până ora 7.30 au votat 218.115 de alegători (1,21 %).

Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Ilfov (2,01 %, 8.471 de votanți), urmat de Constanța (1,76%, 10.535 votanți), Călărași (1,7%, 4.057 votanți), Giurgiu (1,69%, 3.586 votanți) și București (1,55%, 28.306 votanți).

Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile prezidenţiale de duminică, 18 mai.

Vor efectua exit-poll-uri, la nivel naţional: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS şi ARA Public Opinion, potrivit Biroului Electoral Central.

____________________________________________________________________________________________

UPDATE 7.00 S-au deschis secțiile de vot în țară

La ora 7 s-au deschis secțiile de votare din țară

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, dintre care 1.289 în Capitală.

Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetățeni, Potrivit AEP.

Pentru turul II al alegerilor prezidențiale, organizat pe 18 mai, alegătorii din țară pot vota pe liste suplimentare în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul. 

Alegătorii pot vota pe liste permanente în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde au fost arondați. Pentru a afla secția de vot unde sunt arondați alegătorii pot intra pe site-ul Autoritatea Electorală Permanentă, la secțiunea Registrul Electoral. Aici, după înscrierea CNP-ului și a numelui de familie, vor afla secția de vot unde au fost arondați. 

Un număr de 299 de acreditări au fost eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă asociaţiilor şi fundaţiilor, jurnaliştilor străini şi observatorilor internaţionali, pentru observarea alegerilor prezidenţiale din România.

Potrivit AEP, 87 de jurnalişti străini au fost acreditaţi pentru observarea alegerilor prezidenţiale din ţara noastră.  

Zeci de mii de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne menţin siguranţa publică şi asigură protecţia secţiilor de vot în ziua alegerilor.

Aproximativ 43.000 de angajaţi vor asigura cercetarea sesizărilor privind posibile incidente electorale, precum şi protecţia secţiilor de vot şi menţinerea climatului normal de siguranţă publică, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Știrea inițială

Până vineri, la ora 10, în Republica Moldova votaseră 4.400 de oameni, adică cu aproape 3.000 de alegători mai mulți decât la turul I, pe 4 mai, când la aceeași oră votaseră 1.500 de alegători.

În diaspora, unde votul este organizat pe trei zile, sunt așteptați la urne peste un milion de alegători, iar în țară sunt așteptați la urne 17.988.218 de cetăţeni cu drept de vot. 

Cursa finală, între Nicușor Dan și George Simion

La turul II al alegerilor prezidențiale 2025, cei doi finaliști sunt George Simion (candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor), care în primul tur a obţinut 3.862.761 voturi (40,96%), şi Nicuşor Dan (candidat independent), cu 1.979.767 voturi (20,99%) în primul tur. 

Cel mai recent sondaj de opinie publicat, realizat de AtlasIntel, arăta că Nicuşor Dan este creditat cu 48.7% din totalul voturilor celor care au răspuns chestionarului, în timp ce candidatul AUR, George Simion, se află la 47.8%. 

Finașiștii sunt Nicușor Dan și George Simion FOTO Profimedia
Finașiștii sunt Nicușor Dan și George Simion FOTO Profimedia
Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite