Ce au descoperit arheologii după ce au deschis „mormântul lui Cerberus”, un sarcofag vechi de 2.000 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mormânt despre care se crede că ar fi vechi de 2.000 de ani, ornamentat cu fresce reprezentând personaje mitologice, a fost descoperit în 2023 în orașul Giugliano din nord-vestul Napoli, lângă o veche necropolă romană.

Mormânt vechi de 2.000 de ani Foto: Adobestock
Mormânt vechi de 2.000 de ani Foto: Adobestock

În interiorul cavoului, arheologii au fost întâmpinați de fresce reprezentând personaje mitologice, printre care Cerberus (Cerber), un câine monstruos cu trei capete, care păzește intrarea în Infern, drept urmare acesta a fost numit „Mormântul lui Cerber”

După ce au sondat inițial conținutul mormântului folosind o microcamera, noi săpături au scos la iveală scheletul unei persoane într-o „stare excelentă de conservare” acoperit de un giulgiu.

Echipa de arheologi, condusă de Simona Formola, care investighează „mormântul lui Cerber” din Giugliano, a descoperit o persoană întinsă cu fața în sus. Persoana era acoperită de un giulgiu și înconjurată de o litanie de bunuri care includea mai multe borcane cu unguente și instrumente de curățare a corpului, adesea folosite în procesul de înmormântare, relatează Yahoo News.

Echipa consideră că grija deosebită acordată acestuia, împreună cu obiectele găsite lângă corp, sugerează că persoana din sarcofag era membrul familiei pentru care a fost construit inițial mausoleul.

Mormântul lui Cerberus continuă să furnizeze informații valoroase despre teritoriul Phlegraean de lângă Liternum”, a declarat Marian Nuzzo, reprezentant al Ministerului Culturii din Italia.

Echipa are acum un noi informații de exploatat. „În ultimele luni, analizele de laborator efectuate pe eșantioane prelevate din înmormântări au returnat o cantitate considerabilă de date cu privire la tratamentul corpului defunctului și la ritualurile funerare implantate, îmbogățind considerabil panorama cunoștințelor noastre”, a adăugat acesta.

Echipa consideră că giulgiul a fost probabil mineralizat din cauza condițiilor climatice unice din interiorul camerei funerare. Analiza țesăturilor este în curs de desfășurare, dar arheologii speră să determine structura, tipul și calitatea firelor folosite în interiorul mormântului. Ei speră că aceste informații vor ajuta la obținerea de detalii sociale și culturale suplimentare.

În timp ce analiza ADN a rămășițelor este în curs, echipa continuă, de asemenea, să analizeze substanțele organice, inclusiv polenul, găsite în sarcofag. Ei au aflat deja că trupul a fost probabil tratat cu creme pe bază de Chenopodium - cunoscut și sub numele de cătină - și absint, menite să îmbunătățească conservarea.

Ministerul speră că eșantionarea și analizarea continuă a tuturor aspectelor găsite în sarcofag vor furniza detalii suplimentare despre necropola înconjurătoare, care pot contribui la o imagine mai amplă a structurii sociale și culturale a orașului Napoli de acum 2 000 de ani.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite