Albinele se confruntă cu noi amenințări din cauza războaielor, a iluminatului stradal și a microplasticelor

0
0
Publicat:

Un raport al Universității Reading menționează că zonele de conflict, inclusiv războiul din Ucraina, se numără printre cele mai presante 12 amenințări la adresa polenizatorilor.

Albină FOTO Shutterstock
Albină FOTO Shutterstock

Zonele de război, microplasticele și luminile stradale se numără printre amenințările emergente la adresa populației de albine, potrivit oamenilor de știință.

Experții în albine au întocmit o listă cu cele mai presante 12 amenințări la adresa polenizatorilor în următorul deceniu, publicată într-un raport intitulat ”Amenințări emergente și oportunități pentru conservarea polenizatorilor mondiali”, realizat de Universitatea din Reading.

Oamenii de știință avertizează că intensificarea războaielor și a conflictelor în întreaga lume dăunează albinelor. Printre acestea se numără războiul din Ucraina, care a forțat țările să cultive mai puține tipuri de culturi, lăsând polenizatorii fără hrană diversă pe tot parcursul sezonului.

Cercetătorii au descoperit că microparticulele de plastic contaminează stupii de albine din întreaga Europă, testele efectuate pe 315 colonii de albine de miere relevând prezența materialelor sintetice, cum ar fi plasticul PET, în majoritatea stupilor. S-a constatat că lumina artificială de la lămpile stradale reduce cu 62% vizitele polenizatorilor nocturni la flori, iar poluarea aerului afectează supraviețuirea, reproducerea și creșterea acestora.

Antibioticele, utilizate în agricultură, au ajuns în stupi și în miere. De asemenea, s-a constatat că acestea afectează comportamentul polenizatorilor, reducându-le căutarea hranei și vizitele la flori. „Cocktailurile” de pesticide joacă, de asemenea, un rol semnificativ și emergent; deși unele pesticide sunt acum reglementate pentru a fi menținute sub limitele „sigure” pentru albine și alte animale sălbatice, cercetările au arătat că acestea pot interacționa cu alte substanțe chimice și pot provoca efecte periculoase.

Prof. Simon Potts de la Universitatea Reading, autorul principal al raportului, a declarat: "Identificarea noilor amenințări și găsirea unor modalități de protejare timpurie a polenizatorilor este esențială pentru prevenirea unor noi declinuri majore. Aceasta nu este doar o problemă de conservare. Polenizatorii sunt esențiali pentru sistemele noastre alimentare, reziliența la schimbările climatice și securitatea economică. Protejarea polenizatorilor înseamnă să ne protejăm pe noi înșine".

Autorii au solicitat o serie de măsuri pentru protejarea albinelor, inclusiv legi mai puternice care să limiteze poluarea cu antibiotice care dăunează sănătății albinelor, trecerea la vehicule electrice pentru a reduce poluarea aerului care afectează polenizatorii, crearea de habitate bogate în flori în cadrul parcurilor solare și creșterea culturilor cu polen și nectar îmbunătățite pentru o mai bună nutriție a polenizatorilor.

Dr. Deepa Senapathi, coautor al raportului, de asemenea de la Universitatea din Reading, a adăugat: "Va fi nevoie de efortul tuturor pentru a aborda aceste amenințări. Trebuie să menținem, să gestionăm și să îmbunătățim habitatele noastre naturale pentru a crea spații sigure pentru polenizatori. Acțiunile individuale, cum ar fi furnizarea de hrană și zone de cuibărit în grădinile noastre, pot fi de mare ajutor. Dar schimbările de politică și acțiunile individuale trebuie să funcționeze împreună, astfel încât totul, de la grădini și ferme la spații publice și peisaje mai largi, să poată deveni habitate favorabile polenizatorilor."

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite