În numele lui Horia. Accidentul care a scos Oradea în stradă. Băiat ucis pe trecerea de pietoni de un vitezoman beat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul unui şofer beat și vitezoman, care a ucis un copil pe o trecere de pietoni din Oradea, apoi a fugit de la locul faptei, a stârnit un val de proteste împotriva administraţiei locale şi a magistraţilor care au decis să-l elibereze din arest.

Horia pregătindu-se să traverseze regulamentar SURSA dosar
Horia pregătindu-se să traverseze regulamentar SURSA dosar

Pe 22 iunie 2023, Horia, un copil în vârstă de doar 12 ani din Oradea, a fost izbit brutal de o maşină în timp ce traversa strada, regulamentar, pe trecerea de pietoni, pe lângă o trotinetă, la câţiva metri de sediul Poliţiei municipiului. A murit după aproape o lună, pe 19 iulie 2023, pe patul de spital, după mai multe intervenţii chirurgicale.

Şoferul, Alexandru Călin Buciuman, de 25 ani, era beat când a provocat accidentul şi a fugit de la faţa locului. Când a fost găsit, poliţiştii au constatat că avea o alcoolemie de comă: 2,03 mg/l alcool pur în sânge. Testul iniţial antidrog a ieșit și el pozitiv, dar rapoartele de expertiză toxicologică efectuate ulterior pe mostre de sânge şi urină au stabilit că nu avea urme de substanțe psihoactive în organism. 

Horia și Luiza Chiva SURSA Arhiva personală
Horia și Luiza Chiva SURSA Arhiva personală

Şofer după gratii

Încă din ziua accidentului, Buciuman a ajuns după gratii, mandatul de arestare preventivă fiindu-i prelungit apoi succesiv chiar şi după ce, pe 7 septembrie 2023, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Motive existau: în ciuda faptului că accidentase un copil, Buciuman nu doar că a fugit, dar a avut o atitudine sfidătoare față de cadrele medicale care i-au prelevat probele de sânge. În plus cercetările au arătat că era teribilist și plin de vicii: fusese sancţionat în ultimele luni de 6 ori pentru viteză şi era judecat deja, într-un alt dosar penal pentru operațiuni financiare în mod fraudulos, după ce şi-a încărcat contul de pariuri cu bani luaţi de pe cardul bancar al unei alte persoane.

Să fie semafor

După moartea copilului lor, părinţii au iniţiat o serie de proteste, cerând amplasarea unui semafor la trecerea de pietoni unde le murise băiatul, aducând ca argument că zona este una aglomerată, unde anii trecuţi au mai avut loc accidente rutiere, soldate cu răniţi şi chiar cu decese.

Şoferul circula cu peste 80 km/oră în momentul accidentului. Foto: Bihoreanul
Şoferul circula cu peste 80 km/oră în momentul accidentului. Foto: Bihoreanul

În prima fază, Primăria Oradea a montat un „covor de frânare”, însă protestele au continuat, iar părinţii lui Horia au inițiat și o petiție online, care a adunat peste 1.400 de semnături pentru susţinerea demersului lor. Nu au mai apucat să o depună la Primărie căci, pe 15 septembrie 2023, Primăria le-a aprobat solicitarea, dispunând semaforizarea trecerii. 

„Dacă era copilul tău?”

Ulterior, protestele s-au oprit, dar numai până la sfârşitul săptămânii trecute, când Judecătoria Oradea a decis să-l lase pe şofer într-un comod arest la domiciliu.

Buciuman şi-a recunoscut faptele, ancheta se terminase, iar în arest la domiciliu putea fi supravegheat la fel de bine ca în celula arestului Poliţiei, a explicat judecătorul în hotărârea pronunţată.

Revoltaţi, familia copilului şi apropiaţii lor s-au organizat imediat, iar sâmbăta dimineaţă, 21 octombrie 2023, s-au strâns în faţa sediului Parchetelor din Oradea. Au fost rude, colegi de clasă ai copilului, precum şi simpli orădeni impresionați de tragedie, inclusiv o altă mamă care ani la rând a căutat dreptate pentru fetița ei, moartă în 2010 din cauza unui malpraxis medical. 

Oamenii au venit înarmaţi cu pancarte cu mesaje Foto: Bihoreanul
Oamenii au venit înarmaţi cu pancarte cu mesaje. Foto: Bihoreanul

Am venit în memoria copilului meu, să aprind o lumânare pentru el și pentru justiția din România, care se pare că e cam moartă. Eu mă întreb cine poate să hotărască că în 4 luni de zile criminalul a conștientizat ce a făcut. Pe mine nu mă interesează doar să conștientizeze, vreau să se facă dreptate, să fie pedepsit pentru moartea copilului meu, și sunt aici să trag un semnal de alarmă pentru toată lumea, să înțeleagă că nu se poate să acceptăm că judecătorii și magistrații să fie mână în mână cu criminalii”, a declarat Luiza Chiva, mama copilului mort, în timpul protestului.

S-au răzgândit

Deşi initial procurorii Parchetului Oradea au declarat presei că nu vor ataca măsura dispusă de instanţă, reacţia publică i-a determinat să-şi revizuiască decizia.

„Lăsarea în libertate a inculpatului prin prisma faptelor săvârşite şi a consecinţelor produse, nu doar că este de natură a tulbura în mod real ordinea publică, dar a şi generat astfel de tulburări concretizate în acţiuni de protest şi revoltă din partea comunității”, au explicat, printre altele, procurorii, în contestaţia înregistrată la Tribunalul Bihor în care au cerut menţinerea şoferului în arest preventiv.

Potrivit documentului, „toleranța pentru acest gen de comportament este extrem de scăzută”, şi există „temerea colectivă că împotriva unor fapte periculoase, organele de stat nu acţionează cu fermitate, că legea nu este aplicată cu hotărâre atunci când sunt vizate persoane care încalcă în mod frecvent regulile de circulaţie pe drumurile publice”, provocând moartea unor participanţi la trafic.

Rămâne să decidă Tribunalul Bihor dacă îl va lăsa acasă pe şoferul acuzat de moartea unui copil ori dacă acesta va rămâne în continuare în spatele gratiilor.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite