Castorii produc pagube masive într-un oraș din vestul țării. Zeci de copaci doborâți în ultima perioadă
0Castorii au produs în ultimele luni pagube semnificative orădenilor. Rozătoarele doboară copacii de la malul Crișului Repede, amonte și aval de podul Carol I.

„Este necesar să protejăm habitatul natural al castorilor, având în vedere rolul lor în ecosistem, dar totodată se impune limitarea efectelor negative asupra vegetației și ecosistemului.
Fără măsuri corespunzătoare de management al populației de castori, consecințele vor fi devastatoare în următorii ani pentru zona urbană a râului Crișul Repede. În acest sens, în cel mai scurt timp posibil, vom stabili un set concret de măsuri împreună cu Primăria Oradea, autoritățile și ONG-urile de mediu”, a declarat Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri.
Potrivit unui raport recent, castorii au doborât 20 de copaci. Vegetația insulei din zona Decebal este și ea în pericol, din cauza extinderii habitatului acestor animale, potrivit Info Oradea.
În perioada iernii, castorii se hrănesc mai des cu material lemnos, ceea ce duce la pagube mult mai mari în această perioadă a anului. Autoritățile avertizează că se pot produce blocaje în albia râului din cauza copacilor doborâți.
În următoarea perioadă, ABA Crișuri va coordona o acțiune de îndepărtare a copacilor afectați de pe digurile și malurile Crișului Repede.
Castorul eurasiatic a revenit în România în urma unui program de repopulare a apelor curgătoare și lacurilor din 1998.
„Situația castorului eurasiatic, brebul, în zona țării noastre, a fost similară cu populațiile din alte regiuni ale Europei și nu numai. Din cauza braconajului excesiv, acesta a dispărut de pe teritoriul țării noastre în secolul XIX, rămânând în urmă doar o gamă de toponime date de români din diferitele regiuni ale țării, precum: breb, breboaia, brebeni, brebina, brebenei, bibor, biber, biborțeni. Considerăm că în anul 1823 a fost ucis ultimul breb din țările Române, undeva în zona Moldovei vechi, unde avem astăzi județul Caraș-Severin.
Printr-un proiect de colaborare dintre Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) și Ministerul Mediului din Germania, între 1998–2003 am reintrodus în România brebul, castorul eurasiatic – 182 de indivizi pe râurile Olt, Mureș și Ialomița. Acest proces de reintroducere a avut un mare succes și la noi în țară – această specie s-a împrăștiat natural pe râuri și afluenții acestora și a ocupat tot mai multe teritorii noi. În perioada următoare, între anii 2009–2013 am estimat 1.500 de indivizi, și peste 1.200 de indivizi prezenți pe cursul râului Olt și afluenții acestuia. În 2011 aflăm, pentru prima dată, de prezența castorului eurasiatic în Delta Dunării”, potrivit InfoClima.