VIDEO Autorul atacului armat din templul sikh era un fost soldat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care a luat vieţile a şase oameni la templul Sikh din orăşelul american Oak Creek, duminică dimineaţa, înainte să fie ucis de către poliţie, era o persoană în vârstă de 40 de ani despre care se spunea că îşi pierduse locul de muncă, rulota şi prietena, în mai puţin de două săptămâni.

Wade Michael Page a împuşcat nouă oameni care se pregăteau de rugăciunea de dimineaţă, omorând cinci bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 39 şi 84 de ani, au anunţat oficialii legii. După ce a împuşcat un ofiţer de poliţie, locotenent Brian Murphy în vârstă de 51 de ani, care încerca să salveze o victimă, a fost, la rândul său împuşcat, letal de un al doilea poliţist.

Oficialii Biroului Federal de Investigaţii numesc incidentul un caz de „terorism intern”, dar încă trebuie să descopere motivul crimei. Ei au declarat pentru  „The Wall Street Journal” că analizează grupările care instigă la ura rasială. Autorităţile care monitorizează aceste grupuri, spun că l-au urmărit pe Wade Page de mai mult de un deceniu şi că a fondat un grup rock, pledând pentru supremaţia albilor.

Luni, preşedintele Barack Obama şi-a manifestat condoleanţele în faţa familiilor celor morţi şi a cerut din nou o întrevedere pentru o discuţie mai largă despre violenţa armată, ceea ce a a mai făcut şi luna trecută, după atacul armat de la cinema-ul din Aurora, Colorado. Dar oficialii susţin că nu are niciun plan prin care să înainteze măsuri pentru controlul armelor:„Cred că toţi dintre noi realizează că astfel de evenimente teribile, tragice au loc cu prea multă regularitate pentru ca noi să rămânem indiferenţi”, a menţionat în Biroul Oval.

Atacul a şocat comunitatea Sikh atât în SUA, cât şi în India, unde religia a luat naştere în anii 1400. Prim-ministrul Manmohan Singh, chiar el un membru Sikh, a condamnat luni ceea ce a a numit un „act fără minte, un act de violenţă” şi le-a oferit condoleanţele sale victimelor familiilor. 

Michael Page a crescut  în Colorado, având o situaţie familială complicată. „Nu ştim ce a declanşat această crimă”, a susţinut Laura Page, mama vitregă de 67 de ani a acestuia. Ea a zis că în adolescenţă Page a locuit când cu tatăl său, Jesse, şi când cu mama lui, care a murit când el era tânăr: „Ceea ce contează este că era un adolescent bun, binecrescut şi calm”. Bărbatul a intrat în armată în 1992, decizie despre care a spus cândva că a fost cel mai bun lucru pe care l-a făcut.

În 1994, Page a pledat vinovat după ce a găurit peretele unui bar din Texas, iar în 1997 a scris un cec fals în Carolina de Nord. În 1998, a fost prins că era beat la datorie, şi gradul lui a fost redus de la sergent la specialist, conform oficialilor militari.

Page s-a întors în Colorado. Apoi, în 2000, a vândut tot ce deţinea cu excepţia motocicletei lui şi câteva lucruri personale, şi a început o călătorie care l-a dus la câteva festivaluri de muzică de-a lungul ţării.  În 2005 compunea muzică şi şi-a format chiar propria bandă, cunoscută drep violentă. A avut apoi o slujbă ca şofer de camion şi la un moment dat a aplicat pentru permisiunea de a cumpăra pistoale. În 2010 a fost dat afară de la locul de muncă. După ce s-a despărţit de prietena sa în iunie, s-a mutat într-un duplex dintr-un cartier muncitoresc din Milwaukee şi lucra ca şofer de livrări. „Era foarte relaxat, părea cât de normal poţi fi în zilele astea”, a declarat un vecin, domnul Hoyt.

Cei şase decedaţi de duminică includeau doi preoţi, Sita Singh de 41 de ani şi Prakash Singh, de 39 de ani. De asemenea, au mai murit fratele mai mare al lui Sita Singh, care lucra la o benzinărie, preşedintele templului, Satwant Singh Kaleka de 62 de ani, Paramjit Kaur, o femeie de 41 de ani care adesea gătea acolo şi Suveg Singh de 84 de ani.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite