Google decide pentru tine. Conținutul site-urilor ajunge în AI, chiar și fără acordul editorilor
0Un document intern dezvăluie că Google a ales în mod conștient să includă conținutul site-urilor în noile funcții AI fără să le ofere editorilor opțiunea de a refuza. Practic, dacă nu acceptă, riscă să dispară din căutările clasice.

În cadrul unui proces antitrust împotriva companiei, un document intern a scos la iveală faptul că Google a decis deliberat să nu le permită editorilor să refuze utilizarea conținutului lor în funcțiile AI ale motorului de căutare. Deși tehnic ar fi fost posibil, compania a preferat să facă modificări tăcute în politica sa, fără anunțuri publice.
Astfel, editorii au aflat ulterior că materialele lor sunt deja folosite în AI Overviews, funcția care oferă răspunsuri generate de inteligență artificială în partea de sus a paginii de căutare, fără un acord dedicat.
O alegere imposibilă pentru editori
Editorii se află într-o poziție dificilă: dacă vor să apară în rezultatele de căutare tradiționale, trebuie să accepte automat ca textele lor să fie folosite și de AI. Singura alternativă este să blocheze complet accesul Google la conținut, dar asta înseamnă să dispară din Google Search, o pierdere majoră de trafic.
Google: prea complicat, prea scump
Liz Reid, șefa Google Search, a explicat că ar fi extrem de complicat și costisitor pentru companie să implementeze controale separate pentru fiecare funcție AI. Ar însemna zeci sau sute de modele AI diferite care trebuie întreținute simultan, fiecare cu propriul set de reguli și priorități.
În viziunea Google, costurile și complexitatea ar fi prea mari pentru a permite editorilor control individual asupra modului în care este folosit conținutul lor, relatează Bloomberg.
Editorii acuză: Internetul devine o rețea de sumare automate
De cealaltă parte, editorii susțin că Google ignoră drepturile asupra conținutului original. Mulți acuză gigantul tech că transformă internetul într-un spațiu în care textele sunt rezumate automat, iar utilizatorii nu mai simt nevoia să intre pe site-ul-sursă.
Google transformă internetul într-o rețea de sumare automate, unde textele sunt consumate fără a mai da click pe sursă, reclamă mai mulți editori afectați.