Cum vrea ministrul Culturii să fie evaluat actul artistic: „În meseriile vocaţionale unitatea de măsură ar trebui să fie livrabilul”

0
0
Publicat:

Ministrul Culturii impune reformularea regulilor în ceea ce privește activitatea artiștilor, indiferent de forma de cultură pe care o expediază publicului. Fie că este vorba despre a muzică, cinematografie, accentul va fi pus pe rezultat, nu pe timpul timpul lucrat.

Demeter Andras, ministrul Culturii FOTO Mediafax

Andras Demeter susține că în profesiile vocaționale, evaluarea muncii ar trebui să se bazeze pe produsul final, creația în sine, nu pe numărul de ore lucrate. Livrabilul ar trebui să fie principala unitate de măsură în domeniul cultural.

„În meseriile vocaţionale unitatea de măsură ar trebui să fie livrabilul, creaţia, obiectul restaurat, expoziţia, spectacolul, cartea, ce o fi, filmul, producţia, interviul, calitatea acestuia. Nu timpul lucrat pentru acest interviu. Nu opt ore pe zi, patruzeci de ore pe săptămână (...).

Ca să poţi oferi cultură, indiferent în ce formă, beneficiarului, trebuie să ţii cont de programul acestui beneficiar final. Dacă omul este la lucru până la ora 17:00, de luni până vineri, atunci este clar că nu poţi să te aştepţi să vină la ora 19:00 să ajungă la teatru, la expoziţie, la vernisaj, pentru că, mai ales în marile oraşe, este imposibil să parcurgă distanţa, nemaivorbind de pregătirea psihică şi, de ce nu, fizică, necesară frecventării unui spectacol sau vizitării unui muzeu sau unui eveniment cultural!”, a declarat Andras Demeter, într-un interviu acordat AGERPRES.

„Nu vom rămâne captivi într-un sistem ce va duce la blocaj!”

În continuare, Ministrul Culturii critică actualul sistem de evaluare al muncii, fiind imperios necesar ca munca să nu fie cuantificată în ore, ci în rezultate.

„Şi atunci, tu, dacă unitatea ta de măsură este timpul, acele ore lucrate pe săptămână, tu, în rest, trebuie să beneficiezi, ca cetățeanul de rând, obligatoriu de zilele de weekend sau de sărbătoare legală în care tu trebuie să stai acasă, atunci unde mai rămâne meseria vocațională? Rămâne doar meserie? Unde mai rămâne vocația?

Deci, în primul şi în primul rând, trebuie să facem, dacă dorim, într-adevăr, să fim lucrători culturali - nu-mi place sintagma, dar a fost din 'traducerea traducerii traducerilor' asimilată inclusiv în legislaţia naţională - dacă vrem să fim lucrători culturali, atunci ar trebui să acceptăm că acest switch, această trecere de la un anumit sistem la un sistem mult mai liberal, mult mai apropiat fenomenului cultural în sine, mult mai apropiat regulilor acestor meserii, mult mai apropiat relaţiei dintre mine, creator, şi tine, beneficiar final al creaţiei, al muncii mele, al vocaţiei pentru care am ales să fiu actor şi nu funcţionar, de exemplu, atunci vom rămâne captivi într-un sistem care va conduce la blocajul la care a condus acum!", a mai susținut Ministrul Culturii.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite