România este din nou în lumină

0
Publicat:

Duminică, 18 mai 2025, România a câștigat cea mai importantă luptă pe care a dat-o cu ea însăși. Bătălia cu propriile forțe întunecate, cu proprii demoni. Am fost martorii unei încleștări de maximă severitate între civilizație și întoarcerea într-o lume a golăniei explicite, a fascismului nedisimulat, a urii și agresiunii de toate felurile.

FOTO Reuters
FOTO Reuters

Printr-un efort mobilizator entuziasmant, românii au ales calea bunului simț și a civilizației, a dialogului, a inteligenței, au ales valorile europene după care au tânjit părinții noștri atât de mult.

La acest scrutin zonele urbane mari au fost cele care au tras România din mlaștina populismului agresiv și grobian. Locuitorii marilor orașe sunt nucleele românești care s-au mobilizat  exemplar pentru a păstra mugurii dezvoltării economice și drumul european. Și nu a făcut-o în zadar pentru că, dincolo de deficitul problematic și de amenințarea Rusiei, țara noastră se va putea bucura în următorii ani de autostrăzi interconectate care să consolideze și punțile sociale și să extindă bunăstare și în zone rurale.

Acum, că România a ales să rămână în Europa, miza socială principală este aceea de a construi punți. Ingredientul principal este comunicarea și deschiderea, dar și ele au nevoie de timp. În fond, avem nevoie cu toții de ceva ce pare că ne-a mai rămas tot mai puțin, adică răbdare și înțelegere. România are nevoie să se împace cu propriile dileme, să potolească nervii mult prea încordați. Vom reuși, nu este ușor, calea este lungă și grea, dar vom reuși.

Ca într-un timp care devenea tot mai amenințător pentru întreaga Europă, România a scos capul în lumina civilizației, deasupra norilor și a dat un semnal pozitiv pentru toți europenii care rămân loiali drepturilor și libertăților, civilizației și bunului simț, democrației liberale. Acum România este un exemplu pentru alte state membre ale Uniunii Europene în care urmează alegeri.

După șase luni în care am plutit în incertitudinile interimatului și provizoratului, acum am pus picioarele pe pământ, după ce în turul al doilea al alegerilor prezidențiale - judecând după diferența dintre cei doi contracandidați - David l-a învins pe Goliat. Rezultatul a fost atât de bine primit, încât dacă citim reacțiile presei și cancelariilor europene sentimentul este că România a dat o bună lovitură de imagine (și asta în pofida impresiei deplorabile lăsate de unii compatrioți care s-au comportat huliganic în această campanie electorală).

România a parcurs un drum lung, nu am ajuns unde suntem astăzi din întâmplare. România a avut multe momente de cumpănă, dar le-a trecut cu bine pe toate. O democrație presupune mereu efortul de a o prezerva. Dar acum riscul a fost prea mare. Golănia și xenofobia, ura și amenințările, mitologia salvaționistă și misticismul stupid - toate aceste tentacule fasciste - au devenit atât de periculoase încât începuseră să tragă țara înapoi. Este nevoie să înțelegem acum, când răsuflăm ușurați, cât de mare este depresia națională în care am fi putut pica. Și mai este nevoie să înțelegem că trebuie să ne întărim economia, da, dar și statul de drept.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite